Facebook hozzászólás
3 475

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 17.

Dominikai napindító: a Mangú, a főzőbanán püré

A dominikaiak reggelije főzőbanánból készül. Azért merjük ajánlani nektek, mert nagyobb élelmiszerboltokban már kapható a nem sárga színű, hagyományos banán, hanem a zöld, kemény főzőbanán, szóval az ambíciózus világevőket már az alapanyaghiány sem gátolhatja meg, ha ki akarják próbálni.

A Mangú-t Dominika hivatalos reggelijének tekintik. A tejszínes vajjal vagy selymes olívaolajjal főtt, főzött plantainákat (zöldségbanánokat) a nyugat-afrikai rabszolgák a spanyol gyarmati időkben vittek be a szigetre. A Mangú titka az is, hogy zöld főzőbanánból kell készíteni, nem érettből.

 

Mangú. Fotó: Pinterest
Mangú. Fotó: Pinterest

 

A helyiek szerint a legfontosabb lépés, hogy a főtt banánhoz óvatosan csorgassuk a jéghideg vizet, tehát ne forró vagy meleg vízzel próbáljuk pépesíteni. Ez egy olyan technika, amelyet nemzedékeken át adnak egymásnak tovább, bár azt senki sem tudja pontosan megmagyarázni, miért ettől lesz olyan krémes a Mangú. De Dominikán mindenki ragaszkodik ehhez, mert szerintük titokzatos módon lazítja meg a banán keményítőjét, s így biztosítja a krémes textúrát.

Azt mondják, hogy ha az édes, bársonyos pép, a sült tojássárgája, a sült (dominikai) szalámi a sült sajtokkal (questo frito) és a pácolt, sült  hagymával együtt érkezik a szánkba, eddig nem ismert ízorgiával találkozhatunk. Egyébként így együtt ezt az ételt Los Tres Golpesnek, a három csapásnak hívják.

 

Már nálunk is kapni főzőbanánt. Fotó: Pinterest
Már nálunk is kapni főzőbanánt. Fotó: Pinterest

Hozzávalók (4 főre): 4 db zöld banán, 1 evőkanál vaj vagy 3 evőkanál olívaolaj, 1/2 csésze tej (vízzel helyettesíthető), 1 db lila hagyma, olaj, só és ecet ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg a banánt és vágjuk fel, forrásban lévő vízben főzzük meg.
  2. Hagyjuk a banánokat 15 percig főni, amíg meg nem puhulnak, majd adjuk hozzá a sót.
  3. Vegyük ki a banánt a vízből, s tegyük egy tálba, majd rázogassuk meg kissé.
  4. Adjunk hozzá tejet, vajat vagy olívaolajat, és addig pépesítsük villával a banánokat, amíg elég krémesnek nem tűnik.
  5. Vegyünk egy lila hagymát, szeleteljük fel és süssük meg ecettel ízesített olajban.
  6. Tálaljuk hegy formában a Mangút és koronázzuk meg a hagyma szeletekkel.
  7. A Mangút variálhatujuk:
    • apróra vágott és sült fehér sajttal
    • sült, rántott vagy keményen főtt tojással
    • csirke, marhahús, sonka vagy szalámi kíséretében
    • avokádó szelettel

BRUTÁL REGGELIK-SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEIT ITT OLVASHATJÁTOK:

További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!