Facebook hozzászólás

HAGYOMÁNYOS FALATOK

..egy tál dödölle, ettél belőle?… én igen!

Huh, mennyiszer mondtuk a mondókát annak idején. Most meg mennyire szeretjük! Dödölle, köret, de alkalmas egytálételként is. Származását tekintve, valahol Vas-Zala megye határán, mi konkrétan göcseji dödölle néven ismerjük, és azt írja a szakirodalom, hogy tejfölös paradicsom salátával pompás nyári vacsora is lehet, de felséges csak simán tejföllel nyakon öntve. Elkészítése izmos munka, jelen esetben úgy határoztuk meg az adagot hogy, másnapra is maradjon, és simán tejföllel fogjuk megenni (még így is maradt belőle!).

Dödölle lábasban, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Hozzávalók:

Elkészítés:
A hámozott kockára burgonyát sós vízben, annyiban, hogy egy jó ujjnyira lepje el, megfőzzük puhára.
Levében összetörjük, és apránként adagolva keverjük bele a lisztet.

A legkisebb energia menjen alatta, és közben folyamatosan dagasszuk. Kedvesem adagolja a lisztet. Addig kell keverni míg az összes lisztet elnyeli, és egy szaggatható kemény tésztát kapjunk, ami nem folyik le a kanálról.

Ha kész a massza, akkor egy kicsit még menjen alatta a takarék energia, kb. 5 percet, közben a zsiradékon kezdjünk a hagymából pirítani egy adagot.

Nagy galuskákat szaggatunk, és beleforgatjuk a pirított hagymás zsiradékba. Ha egy kicsit megpirult, egy sütőedénybe szedjük, majd folytatjuk a szaggatást. Ha elfogy a hagyma pirítsunk belőle új adagot, és addig ugyanígy, amíg el nem fogy a massza.

Ha kész, vagy megtelt az edény, akkor sütőben egy kicsit összesütjük, és már lehet is tálalni.

Ehhez kíván jó étvágyat: Somogyi Zoltán Max

Tejszínes halleves burgonyagombóccal

Tejszínes halleves burgonyagombóccal, Kép: Somogyi Zoltán Max
Kép: Somogyi Zoltán Max

Hal és burgonya (Fish&Chips), a klasszikus, más kivitelben, levesként. Nyilván amelyik páros sütve jól illik egymáshoz, az főzve sem lehet ellenség. Ismét egy olyan leves, ahol meg lehet mutatni a hal ezernyi arca közül egy újabbat. Ha ki tudunk lépni a halászlé, sült hekk (sicc!) és harcsapaprikás háromszögből, és egy kicsit nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, mennyi minden kihozható egy jó alapanyagból.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Eldorádó!!! Frontmentes hétvége jön!

Végre azt mondhatjuk, hogy nem érkezik front a hétvégén! Sőt, napos lesz az idő! Gyerünk kirándulni, sétálni,…

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az…
1 / 1 506

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!