Facebook hozzászólás

Egzotikus chilis kacsaleves

Már amikor megláttam a fotót, akkor összfutott a nyál a számban! Hát még, amikor végigolvastam! Jómagam nagyon kedvelem a keleti konyhát, és ez egy tipikusan – mondhatnám – magyarra fordított leves. Szórakoztató napotok lesz, mert begyüjtitek az alkatrészeket, az illatoktól élvezetes lesz a főzés, nem beszélve az elkészítés leírásának vidám stílusától! Vágjatok bele!  

Kacsaleves, Kép: Hegyvári Zoltán
Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók ( 6-8 éhes szájhoz )

Elkészítés: 
Elsőként a kacsamellek bőrős felületét szépen beirdalom, úgy mint amikor rozé kacsamellet készítünk. Szárazra törlöm a felületüket, majd saját zsírjukon elősütöm őket úgy, hogy néhány gerezd megroppantott fokhagymát is közéjük szórok. Amint aranybarna a bőr, akkor fordítok rajtuk.

Ugyanebben a serpenyőben elősütjük a vékonyan  felszeletelt siitake gombákat – de nem kell túltolni a sütést, csak szép kérget kapjanak a szeletkék. A csiperkével ugyanezt a műveletet végezzük el. Biztos lehetne együtt is ezt a két műveletet végezni, de úgy gondoltam, hogy a kétféle gomba más-más idő alatt készül el, így nem kockáztattam.

Vadmalac levese a húsimádótól
Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót – amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket – egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben – ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni… (Ízeket látni? Ez igen!)

A nagyobbik lábasunkban felolvasztom a fagyasztott alaplevünket, majd beleszórom a fűszereket és a kacsamelleket. Az alaplevet sózom és borsozom, majd addig hagyom, hogy gyöngyözzön, amíg a kacsa és a fűszerek íze át nem járja – illetve amíg a kacsahús omlós nem lesz.

A húsokat a leveskéből kiszedjük, majd hajszál vékonyra szeleteljük őket. A fűszereket egy szűrővel kihalászgatjuk vagy klasszikusan leszűrjük.

Míg a leves készül addig a fürjtojásokat megfőzzük. 12-15 percig forró vízben főzzük a kicsi pöttyösöket, majd jéghideg vízben sokkoljuk őket, hogy könnyebb legyen a héjuk leszedése.

Mi is hiányzik még? Ja a tészta. Egy tányérban a rizstésztát leforrázom, majd lassan a terítés felé fordulhatunk.

A mélyebb leveses tányérba pakolunk felcsíkozott újhagymát, gyömbér csíkocskákat, retekcsírát, kétféle gombát, teszünk bele még üvegtésztát és fürjtojást is – na persze a kacsamell szeletkékről el ne feletkezzünk! Az összetevőket meglocsoljuk egy kis lime lével, esetleg csöppentünk rájuk a chili szószból is – majd jöhet a tűzforró leves, amit ráöntök.

Hogy milyen? Nos azt csak akkor tudhatod meg, ha Te is kipróbálod, lefőzöd a receptet ( vagy meghívatod magad hozzánk – de ez utóbbira kisebb az esély… )

Jó főzést, jó étvágyat kíván: az egri húsimádó 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

Receptek

HÍREK

1 / 1 146

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!