Ehető virágok a tányéron
Éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk itthon is virágokkal a tányéron a „hagyományos” ételek mellett. Sokan azt hiszik, csak dekoráció. Pedig ezek – amellett, hogy valóban díszítő elemek is – ehető virágok, s ízük általában harmonizál a fogás ízvilágával.
A gasztronómiában – azzal, hogy előtérbe került a tálalás, az étel látványának fontossága a vendég számára – az ehető virágok is egyre nagyobb szerephez jutnak. (S most nem azokról a közismert "zöldségfélékről" van szó, mint a karfiol, a brokkoli, vagy az articsóka, melyek tulajdonképpen virágok!)
S miért ne tehetnénk díszesebbé, ízletesebbé otthon is étkezésünket saját nevelésű virágokkal? Íme néhány ehető virág:
Hagyma (Allium)
A hagyma nemzetségbe tartozó növények virágai mind ehetőek. A metélőhagyma virágainak íze a legkevésbé markáns. A rózsaszín vagy fehér virágú fokhagyma virágának zamata enyhébb a hagymáénál.
Angyalgyökér
A nyár közepén, végén virágzó, kétnyári orvosi angyalgyökér virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos. Almafa
Az almafa virágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhat, ezért csak kis mennyiségben fogyaszthatók.
Büdöske (Tagetes)
A büdöske (Tagetes) virága nem csupán kertünket díszíti. A büdöskék virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változat is. Összevágott szirmait ajánlják rizshez, liszthez keverve, levesekbe.
Ibolya
Az ibolya virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Levelét saláták készítésénél használhatjuk. Sőt a leveleket megfőzve leveseket, szaftos ételeket ízesíthetünk.
Rózsák
A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük.
Sarkantyúvirág
A sarkantyúvirág a kertek álom virága. Gondozást alig igényel, magról szaporodik, és minden évben előbukkan. Hamar elszaporodik. A hagyományosan sárga-, narancsszínű, krepp papírhoz hasonló virágok mellet egyre több színvariáció fordul elő. A virágok íze az édes borséra emlékeztet. Sajtokkal, salátákkal fogyasztják.
Hozzászólás zárolva.