Facebook hozzászólás
362

Ez nem lila köd, ez fűszeres padlizsán

Még bőven tart a padlizsán szezonja – mi annyira szeretjük, hogy amíg lehet, minél többet eszünk belőle. A hagyományos receptek mellett ezt a fűszeres, keleties változatot is érdemes kipróbálni! Ezúttal túrófasírtot készítettem hozzá.

Hozzávalók:

Kép: Pixabay
  • 1 kg padlizsán
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 2-3 darab paradicsom (a konzerv egész paradicsom is megteszi)
  • só, bors
  • kurkuma
  • fahéj
  • ujjnyi gyömbér
  • kevés chili annak, aki szereti
  • szerecsendió
  • kardamom
  • pirospaprika
  • 2 ek méz
  • olaj

A túrófasírthoz:

  • 250 g túró
  • 3 tojás
  • kb. 15 dkg zsemlemorzsa
  • Kép: Timár Gigi

Elkészítése:

A túrót villával áttörjük, beleütjük a tojásokat és rászórunk annyi zsemlemorzsát, hogy kényelmesen gyúrható, de nem morzsálódó masszát kapjunk. Félretesszük, hogy a zsemlemorzsának legyen ideje megszívni magát.

A padlizsán nagyjából negyedét lereszeljük vagy ledaráljuk, a többit felkockázzuk az összes hozzávalóval együtt. Egy lábosban olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát és hagyjuk karamellizálódni. Rátesszük a fűszereket (ne sajnáljuk!) és kevergetve kissé összepirítjuk őket. Jöhet a paradicsom és a ledarált padlizsán, a méz, meg egy kevés víz. Ezt együtt addig főzzük, hogy krémes, szinte egyenletes szósszá alakuljon. Végül beletesszük a feldarabolt padlizsánt is, és addig főzzük együtt, amíg meg nem puhul, de nem esik szét.

Amíg az étel fő, bő olajban éppen ki tudjuk sütni a vizes kézzel apró gombócokká formált túrófasírtokat.
Kellemesen savanykás ízük kiválóan illik a fűszeres padlizsánhoz, de az étel rizskörettel, vagy akár egy szelet kenyérrel is finom!

A padlizsán kedvelőinek itt egy másik remek recept!

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!