Facebook hozzászólás

Falusi zúzapörkölt Mártinál

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és rendkívül változatossá teszik a heti menüt. Ezúttal a csirkezúzát választottam, de ugyanez a recept remekül működik libából vagy kacsából is! Vidéken, ahol mindig takarékosan főztek az emberek, mindent hasznosítottak. Nem véletlen, hogy ott találod meg a legjobb ízeket. A fogás további előnye, hogy egyszerre jó sokat készíthetsz belőle, és ha nem fogy el, nyugodtan lefagyaszthatod! Legközelebb csak egy mikró kell a finom ebédhez!  

Zúzapörkölt, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkezúza
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor (esetleg ugyanennyi vizet)
  • 1 evőkanálnyi pirospaprika
  • 1 db nagy paradicsom felkockázva
  • 1 db nagy zöldpaprika felszeletelve
  • 1 mk őrölt kömény
  • só, frissen őrölt bors
  • liba- vagy kacsazsír (esetleg más zsiradék vagy olaj)

Elkészítés:

Hagyományos módon kockázd fel a hagymákat. Mély – lehetőleg teflon – lábasban olvaszd fel a zsírt, majd forrósítsd fel, és dinszteld meg rajta a hagymát. Amint üveges, dobd hozzá a megtisztított zúzákat, add hozzá az őrölt köményt. Hagyd, hogy fehéredni kezdjen, és fakanállal forgass rajta egyet-kettőt. Most jöhet hozz a pirospaprika, gyorsan keverd bele, majd önts hozzá a vörösbort vagy ugyanannyi vizet. Sózd meg, jöhet a paprika és a paradicsom, majd fedd le, és lassú tűzön főzd puhára. Csak a végén add hozzá a fokhagymát, majd szórd meg frissen őrölt borssal. Rottyanjon még párat, és kész! Tálald tört krumplival, krumplipürével, galuskával vagy makarónival. Jó étvágyat!

Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet
Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig – a paprika mellett – a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 159

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!