Facebook hozzászólás

KEDVENCEIM EGYIKE

Fejtett bableves lóbabból

Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam – benne egészséges zsenge babszemeket. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született. Pammer Lívia is elárulja, hogy mi az a csipedő!…

Fejtett bableves lóbabból, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók :

  • friss fejtett lóbab 25-30 dekányi
  • kettő sárga színű  sárgarépa
  • egy nagyobb narancssárga színű sárgarépa
  • egy nagy csokor friss sima levelű petrezselyem
  • egy csipet lestyán
  • liszt
  • őrölt édes-nemes pirospaprika
  • zsiradék

Elkészítés:

A babot alaposan megmostam, a répákat megpucoltam és kockáztam, a csokor petrezselyem zöldet alaposan átmostam, majd együtt bő vízben közepes lángon főzni kezdtem. Sóztam, egy  csipetnyi lestyánnal ízesítettem, majd teljesen puhára főztem. Ekkor kevés zsiradékon egy evőkanálnyi lisztet világosra pirítottam, hozzáadtam egy teáskanálnyi édesnemes őrölt pirospaprikát átkevertem, majd hideg vízzel felöntve gyors mozdulatokkal rántást készítettem , amit azonnal a forrásban lévő leveshez adtam. Alaposan kiforraltam.

Cecei lóbabom, az őszi levescsoda

Cecei lóbab, Kép László Márta
Cecei lóbab, Kép László Márta

Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem! 

Csipedő : 1 egész tojás, só, liszt. Az egész tojást sóztam, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Mikor a tészta kész, kis darabokat ujjal leszedve és „galuska  formára  sodorva ”  a forrásba lévő levesbe  adagoltam, majd készre főztem. Jó forrón tálaltam, jól passzol mellé a palacsinta, vagy bármilyen kelt édes péksütemény!

Jó átvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 147

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!