Facebook hozzászólás
915

Fejtett bableves

Tavasszal ideje felszámolni – azaz megfőzni – a mélyhűtőben várakozó maradékokat, kell a hely az új, friss jövevényeknek. Így mennie kell a nyáron lefagyasztott babnak is, annál is inkább, mert türelmetlenül várakozik rá a húsvéti sonka leve.

Ebből lesz a bableves, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:
füstölt hús leve, vagy 30-40 dekányi nyers füstölt hús: tarja, comb, oldalas
60 dkg fejtett bab
1 csomag leveszöldség, úgymint sárgarépa zöld uborka kumm, fehérrépa, darabka zeller
2 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
liszt
némi zsiradék, amilyet általában használunk
pirospaprika
a tálaláshoz tejföl

Elkészítés:
Ha füstölt hússal készítem, akkor a kuktában a hús kap 20 perc előnyt. Amikor félig puha, hozzáadom a babot, a csinosan feldarabolt zöldségeket, babérlevelet, vöröshagymát egészben és puhára főzök minden alkatrészt. Ha csak füstölt lé áll rendelkezésre, akkor értelemszerűen a zöldségeket ebbe a lébe teszem fel főni. Fokhagymás rántással berántom a levest, alaposan kiforralom. Ha van hangulatom, csipetkét készítek bele egy tojásból, meg amennyi lisztet felvesz. Tálaláskor tejföl jár hozzá annak, aki úgy szereti. Ha nincs benne csipetke, a friss kenyér elengedhetetlen hozzá.

Fosszuk ki a hűtőt, főzzünk isteni tésztát!
Mindenkivel előfordul, hogy fogalma sincs, mit főzzön, és a készletei is leapadtak. Ilyenkor körül kell nézni a hűtőben, és a fantáziánkra hagyatkozva összedobni egy maradékokat hasznosító tésztaszószt.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!