Facebook hozzászólás

Fenyőrügy szörp

Csodás borostyánszínű szörpöt kapunk a fenyőrügyekből, ami nyári hőségben szénsavas, hideg ásványvízzel, citromkarikákkal fogyasztva remek hűsítő ital.

Fenyőrügy, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Elkészítése roppant egyszerű. Gyűjtsünk annyi zsenge fenyő hajtásvéget, amennyit akarunk. Jó sok kell belőle. Érdemes et is, mint a bodzát, olyan helyen gyűjteni, ahol nem éri extrém porosodás, benzingőz.  Ha ez sikerül, nem muszáj megmosni a rügyeket. Tegyük egy nagy edénybe, öntsük fel vízzel, amennyi ellepi, majd forraljuk, és főzzük forrástól számítva 5 percig. Ekkor zárjuk el alatta a tüzet, tegyünk az edényre fedőt, hagyjuk másnapig érni a főzetet. Másnap a levet szűrjük át, mérjük meg. 1 liter folyadékhoz 1 kg cukrot és 1 dkg citromsavat adjunk hozzá. Következik az újabb forralás, ekkor már nem kell vadul forralni, de újabb 5 percig gyöngyöztessük a szörpünket, majd adagoljuk üvegekbe, és mehet pihenni a száraz dunsztba, azaz az üvegeket fészekbe tesszük, amit pokrócokból, dunyhából, párnákból alakítunk ki. Ilyenkor az a cél, hogy az üvegben lévő folyadék minél lassabban hűljön ki, azaz minél tovább tartsa viszonylag magas hőfokát, amely hőfokon a baktériumok elpusztulnak. Ha csavaros üveget használunk, tegyünk a kupak alá nátrium-benzoátos vízben megmártott celofánt, arra tekerjük a tetőt

Bodza szörp
Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Csak ép, kinyílt virágokat gyűjtsünk, és gondosan nézzük meg a fonákját, hogy nem tetves-e. Szörpöt készíteni jó móka, és hasznos tevékenység, hiszen télen jól jönnek a nyári ízek.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

HÍREK

1 / 1 135

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!