Facebook hozzászólás
1 131

Fokhagymakrémleves sajtos lángossal

A fokhagymakrémleves tipikusan őszi-téli étel, ami logikus, hiszen leginkább ilyenkor van szükségünk a fokhagyma gyógyító erejére – a jó íze mellett persze.

Fokhagymakrémleves, Kép: receptguru-cafeblog.hu
Kép: receptguru-cafeblog.hu

Hozzávalók a leveshez  4 főre
1 fej fokhagyma
1 liter zöldség alaplé (vagy leveskocka alappal helyettesíthető)
2 dl tejszín
1 evőkanál zabliszt
só, bors ízlés szerint

Hozzávalók a lángoshoz:
125 g finomliszt
125 g zabliszt (vagy más teljes kiőrlésű liszt)
125 g friss élesztő
2 dl langyos víz
1/4 dl olaj (kb. 3-4 evőkanál)
1 teáskanál só
1 ek. búzasikér
olaj a sütéshez

a lángos tetejére
100 g sajt
2 dl tejöl
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A lángoshoz az élesztőt belemorzsolom a meleg, de nem forró vízbe, majd a többi alapanyaghoz keverem és tésztát dagasztok vele. Én géppel kevertem, mert nem volt kedvem össze-vissza kenni magam. Fóliába csomagolva kelesztem egy órán keresztül, kétszeresére kell dagadnia, majd újra átkeverem.

A leveshez a fokhagymát gerezdekre szedem, majd a felét 160 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. Ez azért kell, mert így puha lesz, fokhagyma ízt ad a levesnek, de kevésbé lesz intenzív. A fokhagyma másik felét áttöröm és olajon megfuttatom, majd hozzáadom az alaplevet, a sült fokhagymát összetörve és összefőzöm. Sózom, borsozom, majd egy kevés liszttel besűrítem. Hozzáöntöm a tejszínt és összeforralom. Egy kis turmixolással rá lehet segíteni, hogy teljesen homogén legyen.

A lángoshoz felteszem melegíteni az olajat, bő olajban sütésről van sző, így kis lábos esetén fél liter, nagyobb esetén 1 liter olajra van szükség.

Olajos kézzel nagyobb szilva méretű gombócot formázok, kézzel ellapítom, majd mehet a forró olajba. Egy kisebb lábosban sütöm, így egyszerre mindig csak egy lángos sül benne. Fontos, hogy az olajnak sisteregnie kell, amikor belerakod, de ne legyen túl forró, akkor nagy tésztahólyagok lesznek. Közepes, vagy annál kicsit magasabb lángon való sütés a javasolt.

Tehát kézzel a levegőben formázom, nem deszkán való nyújtásról van szó. Azért fontos az olajozás, mert így a tészta nem ragad a kezedhez.

A sajtot lereszelem, a fokhagymát a tejfölbe nyomom, majd az asztalnál mindenki elkészítheti magának a saját összeállítását. Kata többi receptje itt.

Erdélyi fokhagymaleves
Mutatunk egy másik fokhagymaleves változatot, ami kissé savanykás, könnyed kapros ízvilágot képvisel. Érdemes mindkettőt kipróbálni, télen gyakran elkészíthetjük mindkét receptet akár.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!