Facebook hozzászólás

Főzési praktikák, trükkök!

Biztos sok lányt, fiatalasszonyt ellátott jó tanáccsal nagymamája, vagy az anyukája, ám ez nem mindenkinek adatott meg. A kezdőknek eleve stressz a sütés-főzés, de a haladók is sokáig és sokszor kínlódnak még, amíg elkészül az ebéd, vagy a vacsora.

Számos olyan trükk, hasznos praktika van, amivel megkönnyíthejük munkánkat a konyhában, vagy helyettesíthetjük a hiányzó eszközöket, például a "patikamérleget". Íme, egy "csokorra való" tipp:

1.) Galuskaszaggató híján a tésztából mindig csak 2-3 evőkanálnyit tegyünk egy kisebb, nyeles vágódeszkára. Támasszuk a fazék szélére, amiben már forr a víz. Egy 2-3 cm széles pengéjű késsel vágjunk le egy vékony csíkot, kicsit lapítsuk szét, majd vagdossunk, és "szaggassunk" a vízbe kis galuskákat. Közben sűrűn mártogassuk a kést a vízbe, hogy ne tapadjon a tészta a késre!

2.) Ha gombócot készítünk a receptben leírt mértékeket tekintsük csak irányadónak! A liszt, a burgonya, a túró minősége, víztartalma nagyon eltérő lehet, ezért amikor az eredeti recept szerinti tészta kész, ellenőrizzük, hogy jó-e. Ha a massza nagyon ragad a kezünkhöz, akkor adjunk hozzá még 1-2-3 evőkanálnyi kötőanyagot, azaz a gombóc alapanyagának megfelelő lisztet, zsemlemorzsát, grízt. Ha túl száraznak érezzük, akkor pedig kevés tejjel, vagy vízzel lágyíthatjuk. Ha a massza már jó, főzzünk ki egy "próbagombócot". Vizes kézzel tojásnyi gombócot formálunk és beledobjuk a forrásban lévő vízbe. Ha rögtön mállani, foszlani kezd, netán szétesik, akkor adjunk még 2-3 evőkanál kötőanyagot a masszához.

3.) Gombócfőzéshez a vizet mindig forrásban kell tartani – de vigyázni, hogy ne fusson ki- és fedő nélkül, a gombócok nagyságától függően 10-20 percig kell főzni. Amikor beletesszük a vízbe, általában lesüllyed, majd elkezd emelkedni és lebegni a vízben. Kb. 5-10 perces "lebegés" után jó. Hústűvel is ellenőrizhetjük, hogy jó-e már a gombóc. Ha beleszúrjuk, és kihúzzuk a tűt, és még ragad rá a massza, akkor még főzni kell. Ha kihúzott tű "tiszta" marad, kész a gombóc.

4.) A kész, nyers derelyék, gombócok nagyszerűen tűrik a mélyhűtést. Lisztezett tálcára "ültetjük őket, de csak egy rétegben. Betesszük a fagyasztóba 2-3 órára, majd miután keményre fagytak, már nyugodta bezacskózhatjuk őket, akkora adagokban, amiket majd egyszerre elfogyasztunk. Azon mód, fagyosan kell őket kifőzni!

5.) Az olajban, zsiradékban csak addig szabad pirítani a fokhagymát, amíg világosbarna lesz, mert a túlpirult, vagy égett fokhagyma keserű lesz, és az ételt is megkeseríti.

6.) A közhiedelemmel ellentétben a gombát nem kell megtisztítani, mert legértékesebb tápanyagai éppen a héjában vannak. Csak folyó víz alatt jó alaposan mossuk meg! A szárából is csak annyit vágjunk le, amennyit nagyon muszáj.

7.) A gomba hajlamos arra, hogy megbarnuljon. Ezért ha előre feldaraboljuk, egy kiskanál segítségével locsoljuk meg egy kevés citromlével. Ha, ez nem zavarja a készülő étel ízét. Ha igen, akkor viszont a gombát mindig csak akkor daraboljuk fel, amikor rögtön fel is használjuk.

8.) Ha a pizza, vagy lepény tetejére kívánunk szórni friss fűszernövényt (pl. bazsalikom, zsálya, zeller, stb.), akkor azt előbb mártsuk meg olajban, mert különben megégnek a sütésnél.

9.) A petrezselymet lehetőleg a főzés végén adjuk az ételhez, és már ne főzzük vele tovább., mert elveszti a benne lévő értékes C vitamint és szép zöld színét, sőt íze egy részét is.

10.) A paradicsomot úgy a legegyszerűbb meghámozni, hogy néhány pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk. Így a héját szinte egészben, egy mozdulattal le lehet húzni.

11.) Tele a piac padlizsánnal, ám vigyázzunk! Csak az a padlizsán az igazán jó, és friss, aminek a héja szép fényes, és ha picit megnyomjuk, feszesnek érezzük, s csak alatta egy kicsit puhának. Ha megtisztítottuk és felszeleteltük, terítsük szét egy nagyobb deszkára, enyhén, de egyenletesen sózzuk meg, és hagyjuk legalább 1 órát állni, hogy keserű levét kieressze. Majd folyó víz alatt öblítsük le, szárítsuk le konyharuhával, vagy papírtörlővel, s így már bátran felhasználhatjuk. Hámozni ezt is könnyebb, ha pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk.

12.) Friss bazsalikomot úgy tehetünk el télire, hogy a leveleket megmossuk, alaposan leszárítjuk, majd egy befőttes üvegbe betesszük őket. Nem kell "lenyomni", úgyis összeesik egy kicsit magától. Majd ráöntünk annyi olajat (lehetőleg olíva olajat), hogy ellepje. Az üveget lezárjuk, és hűvös helyre tesszük. Nemcsak friss bazsalikomunk lesz így télire, hanem fantasztikusan finom salátaolajunk is!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!