Facebook hozzászólás
229

Fűszeres sült paradicsomleves sajtos, újhagymás, duplán sült burgonyával

Nagyon-nagyon izgalmas ez a paradicsomleves, aki egy kicsit is kedveli ezt a műfajt, annak feltétlenül ajánlom kipróbálásra, mert minden bizonnyal páratlan élményben lesz része a leves kanalazásakor.

Fűszeres sült paradicsomleves, Kép: Hajós Ágnes
Kép: Hajós Ágnes

Hozzávalók 4 főre:

8 nagy, húsos paradicsom
2 fej hagyma
1 egész fej fokhagyma
2 nagy ág kakukkfű
1 ág rozmaring
Só, bors
1 nagy marék barna cukor
3 ek balzsamecet
3 ek Worcestershire-szósz
olívaolaj
kevés zöldség alaplé (elhagyható)
parmezán a díszítéshez
8 nagyobb krumpli
6 ek mascarpone vagy krémsajt
6 ek túró
8 ek reszelt parmezán (vagy más, markáns ízű sajt)
1 tojás
só, bors
2 nagy újhagyma
Elkészítés:
A krumplikat egészben egy nagy tepsin, amin jó szellősen elférnek, betoljuk a 180 fokos sütőbe és nagyjából egy óra alatt puhára sütjük (késsel szúrjuk meg, hogy mindegyik teljesen megpuhult-e). Ha kész, kivesszük, langyosra hűtjük.
Egy nagy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, a paradicsomokat félbevágjuk, elosztjuk benne. A hagymákat meghámozzuk, negyedbe vágjuk, a fokhagymafejet keresztben elvágjuk, maradjon egyben, ha lehet. A fűszernövényekkel együtt a paradicsomokhoz adjuk. Megszórjuk a barna cukorral, meghintjük néhány csipet sóval, megborsozzuk, rálocsoljuk a balzsamecetet és a Wocestershire-szószt. Mehet rá még néhány ek olívaolaj, majd kézzel átforgatjuk az egészet. Betoljuk a 180 fokos sütőbe ¾-1 órára, amíg a hagymák megpuhulnak, a fokhagyma krémes lesz.
Amíg sül, előkészítjük a töltött krumplikat: félbevágjuk, kikaparjuk a húsukat egy tálba, pár mm maradjon csak a héjában. Hozzáadjuk a krémsajtot és a túrót, a sajtot és az apróra vágott újhagymát (a zöldjéből keveset félretehetünk díszíteni). Összekeverjük a masszát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekeverünk egy tojást. Kanállal visszatöltjük a krumplihéjakba, mehetnek vissza a sütőbe 210 fokra. Csak addig sütjük, míg a tetejük itt-ott megbarnul.
Addig a sült paradicsomos edényből kihalásszuk a fűszernövények szárát, a fokhagymákat kinyomjuk a héjából. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, melegen tartjuk, ha kell, a fűszerezésen igazítunk, ha túl sűrűnek találnánk, kevés zöldségalaplével vagy vízzel hígíthatjuk.
Levesestányérokba osztjuk, reszelt sajttal díszítjük. A közben kisült, petrezselyemmel és újhagymával megszórt burgonyákkal tálaljuk.
Almás pite
Ez után a tartalmas paradicsomleves után elég egy jól sikerült pitét tálalnunk, legyen mondjuk ez az almás pite, amit nagymamámtól tanultam.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!