Facebook hozzászólás
3 450

MENNYEI DESSZERT

Gluténmentes dán kuglóf

Glutén és cukormentes kuglófot sütöttem, Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, egy pillekönnyű szép magas kuglóf született, nagyon harmonikus ízzel.

Hozzávalók:

  • 5 egész tojás
  • 15 dkg eritritol (ki mennyire szereti édesen)
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg schaar sütikhez való gluténmentes  liszt
  • 1-1,5 dl puha zsír (az eredeti recept szerint olaj, én ennyit változtattam csak, hogy zsírt használtam)
  • 1 dl langyos víz
  • 2 marék darált dió
  • 2 csapott evőkanálnyi holland (gluténmentes) kakaópor
  • 2 maréknyi durvára vágott mandula

Dán kuglóf, Kép: Pammer Lívia
Dán kuglóf, Kép: Pammer Lívia

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az eritritollal, a puha zsírral és a vízzel, majd hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert gluténmentes lisztet, szép simára kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot készítünk, és a tojássárgás masszához adagoljuk , kis adagokban és fakanállal óvatosan beleforgatva a masszába, vigyázzunk, ne törjük össze a habot. Mikor ezzel elkészültünk, az előre kizsírozott és gluténmentes liszttel áthintett kuglófsütő formába öntjük a masszánk felét, erre két maréknyi darált diót és a durvára vágott mandulát rászórjuk. A massza másik felébe 2 kanál holland kakaóport keverünk, és a dióval átszórt, mandulával hintett  masszánk tetejére öntjük. Villával óvatosan 1-2 helyen belekeverünk. 160 -170 fokon, előmelegített sütőben sütjük, egészen addig míg a tűpróbakor már nem ragad rá a tűre a tészta. Rácson hűtjük, majd porcukorral áthintve tálaljuk. Egy habos lattéval délutáni desszert gyanánt kóstolták Pammer Lívia és barátai, akik jó étvágyat kívánnak!

Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből

Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret a hagyomány szerint, de az új kenyér havának gyökereit az Ószövetségben találjuk meg. Magyarországon ilyenkor sok helyen aratóünnepet rendeztek mulatságokkal. A nemzeti trikolorral átkötött kenyeret ünnepélyesen szegték meg. Ennek tiszteletére olvassátok Simone gasztroságai közül ezt az egészen kivételes receptet! 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!