Facebook hozzászólás
178

Göngyölt pulyka füstölt sajtos rakott karalábéval

Mutatós és ízletes ételt küldött versenyünkre Ágnes. A karalábé itt köretként szerepel, izgalmas hústekercseket kísér. Remek szombati vagy vasárnapi ebéd lehet belőle.

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg pulyakcomb-filé
5 dkg vaj
1 marék petrezselyem
5 dkg füstölt szalonna
olaj
15 dkg csirkemáj
1 lilahagyma
1 ág rozmaring
1 babérlevél
bors
0,5 l csirkeleves
1 ek étkezési keményítő
0,5 kg karalábé
5 alma
1 kis pohár tejföl
15 dkg füstölt sajt
15 dkg sajtkrém
2 kk őrölt kömény
1 tojás sárgája
só, bors

A combfiléből 8 darabot levágunk, kiklopfoljuk. A maradék húsdarabkákat késes robotgépbe tesszük, 3 dkg vajjal és a petrezselyemmel pépesre aprítjuk. Megkenjük vele a hússzeleteket, felgöngyöljük, fogpiszkálóval rögzítjük. A szalonnát felkockázzuk. Egy magas falú serpenyőben 2 ek olajon kicsit megpirítjuk, szűrőkanállal kiszedjük. A helyére a hústekercseket tesszük, minden oldalát körbepirítjuk, kivesszük belőlük a fogpiszkálót, melegen tarjuk. A serpenyőbe tesszük ismét a szalonnát, rádobjuk a nagyobb kockára vágott hagymát, ráöntünk 3 ek olajat. Kicsit kevergetjük, majd hozzátesszük a rozmaringágat és a babérlevelet. Ráöntjük a sört, pár percig forraljuk. Ekkor visszatesszük a hústekercseket és felöntjük annyi levessel, hogy félig ellepje. Megborsozzuk. Fedő nélkül sütjük, amíg megpuhulnak (kb. ¾ óra). Közben, ha elfő a lé, a húslevessel pótoljuk. Ha ez is elfogy, akkor sima vízzel. 10 perccel a főzés befejezése előtt hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott májat. Mikor puha a hús és a szaft annyi, hogy félig lepi el, egy dl vízben feloldunk 1 ek étkezési keményítőt, és besűrítjük vele a mártást.
A körethez fél cm vastagra vágjuk a karalábét, sós vízben majdnem puhára főzzük. Az almát meghámozzuk, szintén fél cm vastagra karikázzuk, magját kiszedjük. Mindig kevés olajat aláöntve egy serpenyőben megsütjük az almaszeleteket. Egy 20×30 cm-es jénait kivajazunk, egymás mögé váltakozva belesorakoztatjuk a karalábé- és almaszeleteket. A tejfölt kikeverjük a sajtkrémmel, a reszelt füstölt sajttal, a köménnyel, a tojássárgával, sózzuk, borsozzuk. Rákenjük a zöldségek tetejére, kicsit megrázogatjuk-ütögetjük, 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, míg megpirul a teteje.
Tálaláskor először a rakott karalábéból vágunk egy kis adagot, köré sorakoztatunk a hústekercsekből, és mellékanalazunk a szószból.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!