Facebook hozzászólás
724

Gravlax színes céklákkal,- ahogy egy gasztroblogger készíti

Fördős Zét, a népszerű gasztrobloggert a napokban egy izgalmas workshopra hívták meg, ahol három fantasztikus ünnepi finomsággal lepte meg a résztvevőket. Ennek a különleges lazacos ételnek az elkészítését is elleshették tőle.

céklaHozzávalók 8 főre

  • 1 db egész lazacfilé (szálkázva, bőr nélkül, kb. 60−70 dkg)
  • 1 db kisebb cékla
  • 1 marék durva szemű tengeri só
  • 1 tk. durvára őrölt fekete bors
  • 1 dl vodka
  • 1 púpozott ek. barna cukor
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 tk. egész koriander
  • 1 db lime
  • 50 dkg sima, sárga, cirmos cékla vegyesen
  • 40 dkg tejföl
  • Friss kapor

Elkészítés:

Keressünk egy olyan tepsit, amiben elfér az egész lazacfilé, de befér a hűtőbe! A tepsi közepére fél marék durva sót szórunk, ráfacsarjuk a fél lime levét, és ráhelyezzük a bőrétől megfosztott, egész nyers filét. Ráöntjük a halra a vodkát, rászórjuk a só többi részét, majd ráreszelünk kb. 2 evőkanálnyit a megpucolt céklából. Egyenletesen meghintjük a durva borssal, a finomra vágott kaporral, az egész korianderrel és a barna cukorral. Ráfacsarjuk a lime másik felét.

Mi az a gravlax?
A gravlax egy nagyon egyszerű pácolási mód, amit Skandináviában alkalmaznak ízesítésre és tartósításra. Hűtőben, bevákumfóliázva akár egy-másfél hétig is eltartható így  lazac. Remek előétel, kínáló falatkákat, vagy szendvicseket is készíthetünk belőle.

A tepsit benne a bepácolt hallal jól betekerjük fóliába, ráhelyezünk egy másik tepsit a halra, és erre súlyokat pakolunk nehezéknek. (Könyv, konzerv, bármi jöhet, ami jó nehéz.) A lényeg, hogy a lazac folyamatos préselés alatt álljon a következő 48 órában a hűtőszekrényben. Az alkohol, a fűszerek és a cékla leve finoman átjárja majd a halat, miközben a cukor és a só hatására nedvesség távozik belőle.

Két nap érlelés után kivesszük a hűtőből, a lazacról eltávolítjuk a sót és a céklát, és egy nedves konyharuhával áttöröljük. Tálalásnál vékony szeleteket vágunk belőle, és gyönyörködünk a színekben, amelyeket kapott. Folyamatosan hűtőben tartva 1 hétig eláll.

A céklasalátához a színes céklákat puhára főzzük, vékonyra szeleteljük és borecetes-sós-cukros pácba helyezzük 2-3 órára.Tálalásnál a céklákat egymást kissé fedve carpaccio-szerűen a tányérra pakoljuk, közepére helyezzük a vékonyra szeletelt gravlaxot, tetejére egy kanál tejfölt rakunk. Megszórjuk friss kaporral, meglocsoljuk olívaolajjal és hidegen tálaljuk egy kis pirítóssal.

Ha szereted a lazacot, akkor ez a serpenyős paradicsomos-mentás változat is tetszeni fog!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!