>
Facebook hozzászólás

Grillezett poblano paprika krémleves

Előre szólok, hogy amit most készítettem, az nem egy autentikus mexikói étel – csupán az alapanyag mexikói, legalábbis a magokat tekintve. Tavasszal, amikor kinn voltunk Eszterrel, akkor hoztunk egy zacskónyi poblanot, amiket természetesen meg is eszegettünk – a magokat azonban megszárítottuk. Esztike klasszul elültette a magocskákat, palántázott – a gyönyörű, napsütötte nyár pedig megtette a hatását – egy rakás paprikát sikerült a garázsunk oldalán és a hátsó kertben is megtermelni. Hetek óta esszük őket – most pedig a kisebbekből levest terveztem készíteni – aminek a folyamatát most láthatjátok – írja Hegyvári Zoltán.  

Grillezett poblano paprika, Kép: Hegyvári Zoltán
Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók:

  • 10-12 db kisebb méretű poblano paprika
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 fej burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • 1/2 l alaplé
  • 1 l víz
  • 1/2 marék friss koriander
  • 2-3 lap kukorica tortilla
  • 1 ek vaj
  • só és bors
  • chili, amennyiben nem elég csípősek a paprikák ( tapasztalatunk szerint egy paprikán belül is van olyan rész amely csíp és ami nem, vagyis nem tudhatod, hogy amit épp eszel, az fog-e csípni, vagy nem. Nekünk most pont kellemesen csípős lett a leves… )

Elkészítés:

Én most ismét a kimagozással kezdtem a műveletsort – mert hát jövőre is szeretnénk majd szüretelni.

Poablano paprika
A közönséges paprika (Capsicum annuum) egyik változata, Mexikó egyik legnagyobb területen termesztett paprikája. Szárítva anchónak hívják. Az “ancho” szó jelentése: széles. A közepesen csípős paprikák közé tartozik (1000–1500 Scoville-egység). A friss poblanót megsütve és hámozva konzervbe teszik vagy lefagyasztják. Gyakran megtöltik, hogy chiles rellenost készítsenek belőle. A szárított anchót szellős helyen tárolják vagy megőrlik, és így a mole nevű szószhoz használják. (Forrás: Wikipédia)

Szóval felvágtam a paprikákat, majd a grillrácson alaposan megsütöttem őket. Nem baj ha a bőr megbarnul, megfeketedik, mert úgyis lehúzzuk róluk őket. A grillrács oldalsó égőjén a lábasban a hagymát megdinsztelem, majd egy kevés paprikával felütöm. A lábasba mehet az alaplé, majd a fokhagyma, a felkockázott burgonya – szóval nagyjából minden. Persze a megsütött poblanókról ne feledkezzünk meg, ezek is mehetnek a lébe – majd full gázon mehet a főzés. Ha igényli a leveske, akkor még jöhet víz is – nálam kb. egy literre volt szükség.

Ha már kafa az ízvilág, akkor botmixerrel simára dolgozzuk – és ha kell, akkor még jöhet egy evés chili is. Levesbetétként tortilla lapokat csíkozok, majd egy serpenyőben kicsit átpirítom őket. Kiülünk az őszi napsütésbe, kanalazzuk a leveskét – és egy kicsit  ismét Mexikóban vagyunk.

Bárány-kebab korianderes piláffal
Talán Törökországban ettem ilyen finomat! Ez jutott eszembe, amikor Hegyvári Zoltán egyik legfrissebb receptjét magam is kipróbáltam. A különleges bárányhús remekül átsült, és hiába, a szabadtéri grillezésnek nincs párja! Ezzel bizotsan elnyerted barátaid tetszését is!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…
1 / 351

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!