Facebook hozzászólás
626

Grillezett poblano paprika krémleves

Előre szólok, hogy amit most készítettem, az nem egy autentikus mexikói étel – csupán az alapanyag mexikói, legalábbis a magokat tekintve. Tavasszal, amikor kinn voltunk Eszterrel, akkor hoztunk egy zacskónyi poblanot, amiket természetesen meg is eszegettünk – a magokat azonban megszárítottuk. Esztike klasszul elültette a magocskákat, palántázott – a gyönyörű, napsütötte nyár pedig megtette a hatását – egy rakás paprikát sikerült a garázsunk oldalán és a hátsó kertben is megtermelni. Hetek óta esszük őket – most pedig a kisebbekből levest terveztem készíteni – aminek a folyamatát most láthatjátok – írja Hegyvári Zoltán.  

Grillezett poblano paprika, Kép: Hegyvári Zoltán
Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók:

  • 10-12 db kisebb méretű poblano paprika
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 fej burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • 1/2 l alaplé
  • 1 l víz
  • 1/2 marék friss koriander
  • 2-3 lap kukorica tortilla
  • 1 ek vaj
  • só és bors
  • chili, amennyiben nem elég csípősek a paprikák ( tapasztalatunk szerint egy paprikán belül is van olyan rész amely csíp és ami nem, vagyis nem tudhatod, hogy amit épp eszel, az fog-e csípni, vagy nem. Nekünk most pont kellemesen csípős lett a leves… )

Elkészítés:

Én most ismét a kimagozással kezdtem a műveletsort – mert hát jövőre is szeretnénk majd szüretelni.

Poablano paprika
A közönséges paprika (Capsicum annuum) egyik változata, Mexikó egyik legnagyobb területen termesztett paprikája. Szárítva anchónak hívják. Az „ancho” szó jelentése: széles. A közepesen csípős paprikák közé tartozik (1000–1500 Scoville-egység). A friss poblanót megsütve és hámozva konzervbe teszik vagy lefagyasztják. Gyakran megtöltik, hogy chiles rellenost készítsenek belőle. A szárított anchót szellős helyen tárolják vagy megőrlik, és így a mole nevű szószhoz használják. (Forrás: Wikipédia)

Szóval felvágtam a paprikákat, majd a grillrácson alaposan megsütöttem őket. Nem baj ha a bőr megbarnul, megfeketedik, mert úgyis lehúzzuk róluk őket. A grillrács oldalsó égőjén a lábasban a hagymát megdinsztelem, majd egy kevés paprikával felütöm. A lábasba mehet az alaplé, majd a fokhagyma, a felkockázott burgonya – szóval nagyjából minden. Persze a megsütött poblanókról ne feledkezzünk meg, ezek is mehetnek a lébe – majd full gázon mehet a főzés. Ha igényli a leveske, akkor még jöhet víz is – nálam kb. egy literre volt szükség.

Ha már kafa az ízvilág, akkor botmixerrel simára dolgozzuk – és ha kell, akkor még jöhet egy evés chili is. Levesbetétként tortilla lapokat csíkozok, majd egy serpenyőben kicsit átpirítom őket. Kiülünk az őszi napsütésbe, kanalazzuk a leveskét – és egy kicsit  ismét Mexikóban vagyunk.

Bárány-kebab korianderes piláffal
Talán Törökországban ettem ilyen finomat! Ez jutott eszembe, amikor Hegyvári Zoltán egyik legfrissebb receptjét magam is kipróbáltam. A különleges bárányhús remekül átsült, és hiába, a szabadtéri grillezésnek nincs párja! Ezzel bizotsan elnyerted barátaid tetszését is!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!