Facebook hozzászólás
446

Gundel palacsinta Mártinál

A férjem családját baráti és üzleti szálak fűzték egykor a Gundel-családhoz, és az étteremhez. Nem volt kérdés: elsők között tanultam meg anyósomtól az isteni fogást. Már a kiindulás is jó: van olyan, aki nem szereti palacsinta valamelyik válfaját, … a kakaót, … a csokit…, a rumot?…

Hozzávalók:

6 db kisebb palacsinta

Gundel palacsinta csokiszósszal, tejszínhabbal eperdarabbal díszítve, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Töltelék:

  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 2 dl tejszín
  • fél narancs reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál rum
Csokiszósz:
  • 5 dkg étcsoki
  • 2 tojás sárgája
  • 1 púpozott ek. kakaópor
  • 12  g cukor
  • 2 dkg hideg vaj + 1 ek olvasztott vaj
  • 2 dl tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 ek rum

Elkészítés:

A mazsolát beáztatod langyos vízbe. Hagyományos módon kisütöd a palacsintákat. Veszel egy lábast, belerakod a kétféle diót, a narancshéjat, a porcukrot és a fahéjat. Melegítsd fel a tejszínt, azt is add a dióhoz. Önts le a vizet a mazsoláról, és zsupsz, az is mehet bele. Egy-két mozdulattal összekevered, és jól felmelegíted, majd lehűtöd. A rumot csak hidegen szabad hozzáönteni. Most kapd elő a vaníliarudat, kapard ki a belsejét, és tedd a tejhez. A tojássárgáját keverd el a cukorral és, add a vaníliás tejhez. Folytonos keverés mellett lassú tűzön melegíted, de ne forrald fel, csak annyira legyen meleg, hogy besűrűsödjön. Jöhet a kakaó és a széttördelt étcsoki. Teljesen keverd el, majd dobd bele a teljesen hideg vajat. A rumot szintén csak akkor adod hozzá, ha kihűlt. A palacsintákat megtöltöd, de nem tekered fel, hanem négybe hajtod, egy tepsibe rakod úgy, hogy kicsit fedjék egymás. Az egészet meglocsolod az olvasztott vajjal. Ha megjöttek a vendégek, egy-két percre bedugod a sütőbe. Szórd meg porcukorral, öntsd nyakon a csokiszósszal, és ha még ezt is meg akarod „fejelni”, díszítsd egy kis tejszínhabbal. Isteni! Ezt a receptet is elteheted karácsonyra! Jó étvágyat!
Ha Te is szereted a palacsintát, ezt is próbáld ki! 


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!