Facebook hozzászólás
4 889

ÜNNEPI DESSZERT

Gyors almatorta – lépésről-lépésre

Almatorta gyorsan, egyszerűen, lépésről-lépésre. Alapja egy amerikai „Classic Crispo” omlós linzertészta, a tölteléke pedig egy egyszerű almás ragu. Amíg a hűtőben pihen a tészta, addig pont elkészítheted ragut. Igazi, férfias desszert Somogyi Zoltán Maxtól.

Almatorta, Kép: Somogyi Zoltán Max
Kép: Somogyi Zoltán Max
Classic Crispo tészta:

– 2 bögre liszt

– 20 dkg fagyos vaj

– 1 csipet (zöldcitromos) só

– 5-6 ek hideg víz

– késes aprító tartálya a robotgépnek (vagy a mostanában oly népszerű, rúd mixer és a tartálya).

A lisztet szitáljuk át, a fagyos vajat kockázzuk fel, centisekre. A vaj felét a liszttel és a sóval pár pillanat alatt járassuk meg a gépben. Akkor jó, ha morzsás lesz. Adjuk hozzá a maradék vajat, és azzal is dolgozzuk össze. Adjunk hozzá kanalanként (jég) hideg vizet, és ha egy gombócba összeáll a tészta, már kész is vagyunk. Burkoljuk be alaposan háztartási fóliába, és tegyük a hűtőbe 25-30 percre pihenni.

Töltelék:

– 4 szép darab alma

– 5-6 ek cukor

– pár csepp vanília kivonat, vagy vaníliás cukor

– 5-6 ek fanyar lekvár (szeder, meggy, csokis-narancsos)

– ½-½ teáskanál gyömbér, fahéj, szegfűszeg, citromhéj,  (vagy almás rétes vagy mézes fűszerkeverék)

– pár kocka fagyos vaj, kb. 5 dkg

A kenéshez egy tojás sárgája.

Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, és negyedekre osszuk. Szeljük fel, vagy gyaluljuk le, kb. ½ centi vastagra. A cukrot, a vaníliát és a fűszereket keverjük össze.

Válasszuk ki a sütőformát, én egy 28 cm-es, üveg pite formában készítettem, abba kényelmesen elfért a pite. Vajazzuk ki alaposan, és tegyük azt is be a hűtőbe 5-10 percre. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra (alsó-felső sütés és légkeverés. Ha nincs légkeverésünk, akkor állítsuk 195 C-ra a sütőt.)

Vegyük ki a hidegről a tésztát, vegyük félbe, de úgy hogy az egyik darab nagyobb legyen. Ez lesz az alja, a maradékot tegyük vissza addig a hidegre.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!