Facebook hozzászólás

Hajdúhadházi töltött káposzta – ínyenceknek

Ezúttal egy baráti házaspár receptjét osztom meg veletek! A szabolcsi ínyencség lényege, hogy az úgynevezett hajdúhadházi lapos káposztát kell hozzá használni, és kis, apró tekercseket kell készíteni. Az alábbi mennyiségből pontosan 44 darab töltött káposztát tudsz feltálalni! Az őrölt szegfűszeg pedig igazán pikánssá teszi. Ekkora mennyiséget az udvaron, a nyári konyhában szokták elkészíteni, így a lakásban nem kell emiatt szellőztetni! farsangkor, disznóöléskor is remek recept!          

Hajdúhadházi lapos káposzták és a hús előkészítése a főzéshez, Kép: Veres József
Hozzávalók, Kép: Veres József

Hozzávalók:

  • 3 fej hajdúhadházi lapos káposzta
  • 1 kg darált hús
  • 35 dkg rizs
  • bors
  • fokhagyma ízlés szerint
  • darált szegfűszeg
  • 500 g édeskés paradicsompüré
  • csombor (borsikafű)

 

 

Elkészítés:

A káposztákat szedd szét leveleire, majd kb. fél órán át főzd sós vízben. Ezalatt keverd össze a húst, a félig főtt rizst, a sót, a borsot, az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint a darált szegfűszeget. Vedd ki és csöpögtesd le, papírtörlővel itatgasd le a káposztaleveleket. A nagyobbakat ollóval egyszerűen csak ketté kell vágni. A torzsa környékén maradt részt vágd apróra, és ezzel bélelj ki egy lábast vagy fazekat.

Kész hajdúhadházi töltött káposzta tekercsei, Kép: Veres József
Kép: Veres József

 

A levélkéket töltsd meg, készíts belőle tekercseket, és a már “megágyazott” főzőedénybe rakd szépen egymás mellé, egymás tetejére. Öntsd fel vízzel, hogy ellepje a tekercseket. Öntsd rá a paradicsompürét, szórd meg csomborral. Szinte csak egyet rottyan, és kész, de azért nem árt megkóstolni!

Tálalás előtt a fazékban a kész hajdúhadházi töltött káposzta, Kép: Veres József
Kép: Veres József

 

 

 

 

 

 

 

Isteni! Jó étvágyat! Ha kedveled a nyári konyhát, itt egy másik recept is a korhelyeknek! Ha szereted a töltött káposztát, itt egy parasztos, és egy büntetlenül ehető változat is!

Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

HÍREK

1 / 1 136

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!