Facebook hozzászólás

ÜZENET A MÚLT SZÁZADBÓL

Házi birsalmasajt a nagyitól

Legutóbb a Balaton-felvidék legismertebb piacán kóstoltam Nagy Ferenc présházának nagyszerű birsalmasajtját. Megmondom őszintén, a nagyi sajtja után soha nem ettem még ilyen finomat. Ő a háromajtós szekrény tetején szárította, Nagy Feri barátunk pedig egy hatalmas gyúródeszkán az udvaron, az októberi napfényben… Egyszerűen mesés!

Birsalmasajt, kocka alakú, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Negyedekbe vágjuk a szép birsalmákat, magját, magházát kivesszük, majd forró vízben puhára főzzük. Szitán  áttörjük, és most jön a furmány: lemérjük a masszát, egy kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot teszünk félre. Egy nagyobb lábasba öntjük az áttört birsalmát, és addig főzzük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Onnan tudjuk, hogy már jó, hogy kavarás közben már látjuk az edény alját. Most beleszórjuk a cukrot, és nagy lángon folytonos kavarás közben még 10-16 percig főzzük. Most végezzünk el egy egyszerű tesztet: cseppents egyet egy hideg porcelán- vagy üveg tálkára, és ha a csepp gyorsan „bebőrösödik”, akkor jók vagyunk! Hideg vízzel öblítsük ki az őzgerincformát, kis üvegtálkát vagy pudingformát, és gyorsan öntsük bele a masszát. Akkor igazán jó, ha durvára vágott diót vagy vékonyan szeletelt hámozott mandulát szórunk közben bele. Másnap sütőpapírra borítjuk a birsalmasajtot, és két-három hétig száraz és langyos helyen hagyjuk szikkadni. Úgy hetente meg is forgathatjuk, hogy minden részét jól érje a levegő. … És ha még nem „kopott volna el”, akkor egyenként csomagoljuk be fóliába a sajtokat. Ez a finomság még karácsonyig is kitarthat!

Gyomornyugtató birsalmás csirkecomb

Birsalma szép féyekkel, Kép: pixnio
Kép: pixnio

A birsalma az egyik legjobb gyomornyugtató, regeneráló gyümölcs.Gyomorrontásból, hasmenéses betegségből lábadozó betegnek inkább kompótként ajánljunk! A következő recept azonban mindenkinek jót tesz, és ráadásul nagyon finom!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!