Facebook hozzászólás

Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből

Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret a hagyomány szerint, de az új kenyér havának gyökereit az Ószövetségben találjuk meg. Magyarországon ilyenkor sok helyen aratóünnepet rendeztek mutaságokkal. A nemzeti trikolorral átkötött kenyeret ünnepélyesen szegték meg. Ennek tiszteletére olvassátok Simone gasztroságai közül ezt az egészen kivételes receptet!   

Rrozskovászos kenyér, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Malvin az én saját nevelésű természetes kovászom, akit hónapok óta etetgetek, és sütöm vele a kenyereket. Ha közelebbről is szeretnél megismerkedni vele, itt megteheted!

Hozzávalók a kenyérhez :

Elkészítés:

A 20 deka kovászt a fehér búzalisztből elvett 20 dekányi liszttel és langyos vízzel vegyítettem – kicsit keményebb legyen a tészta mint a galuskatészta –  és egy éjszakán keresztül hagytam erősödni, érlelődni.

Pizzás töltött golyók
Aki szereti a pizzát, a calzonet, az ezt is szeretni fogja. Foszlós kelt tésztába burkolt házi pizzakrém sajttal turbózva szorosan egymás mellé sorakoztatva majd aranyszínűre sütve… ugye már érzed is a friss tészta és a fűszerek illatát? Pammer Livi receptje a délutáni váratlan vendégeidet is meglepi majd!

Reggel a szép buborékosan dolgozó tésztához hozzáadtam a maradék 20 deka fehér búzalisztet, a 10 deka világos rozslisztet, az 5 deka réteslisztet, a sót ( egy evőkanálnyit ) és egy evőkanálnyi olivaolajat. Annyi langyos vizet adtam hozzá, hogy ne ragacsos, de ne is kemény tésztám legyen. Kézzel megfogva kellemesen ruganyos, sima tésztát dagasztottam. Ezután olivaolajjal kikent kelesztőtálba tettem a tésztát, négyszer hajtogattam – félóránként olivaolajos kézzel -, ezután formáztam majd egy ruhával kibélelt lisztezett kelesztőkosárban körülbelül a duplájára kelesztettem. A sütőt vaslábassal együtt 230 fokra felmelegítettem, a kenyeret szilikonos sütőpapírra fektettem és a forró vaslábasba helyeztem. 230 fokon sült 10 percig, majd 210 fokra mérsékelve a hőfokot további 35 percig sütöttem. Csodás, ropogós kenyér lett, olyan illattal ami a régmúlt időket juttatta eszembe. Ahogy a kés végigszaladt a szeleteken, ahogy ropogott, és a héjról lepergett néhány kéregdarab a nagypapa jutott eszembe mikor vágta a kenyeret nekünk, és készítette a katonákat hol friss szalonnával, hol kolbászdarabkákkal…

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…

Nagyon jó a “vénasszonyok nyara”, de…

Front egészen a jövő hét elejéig nem érkezik, tovább folytatódik tehát a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé…
1 / 1 500

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!