Facebook hozzászólás

Igazi túrós csusza irdalt ponttyal, ahogy csak Szegeden tudják

Azt szokták mondani, ahány ház, annyi csusza! Nos, a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián az Art Hotel Szeged éttermének konyhafőnökétől, Goda Gábortól megtanultuk, hogyan is kell elkészíteni ezt az igazán világbajnok fogást! Meglátjátok, mennyei ízek omolnak majd a szájba, és egyáltalán nem bonyolult a dolog! 

Túrós csusza, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

Elkészítés:

A halat szépen beirdaljuk a húsa felől, hogy a bőrét ne sértsük meg, de az úgynevezett “Y” szálkákat jó átvágjuk. (A szegedi séf szerint ez akkor jó, ha még hallod is, amikor roppannak a kés alatt.) Szeletekre vágjuk a pontyot, sózzuk borsozzuk. A tésztát a forró, sós vízben a csomagoláson feltüntetett módon kifőzzük, lecsepegtetjük. Egy serpenyőben az apró kockára vágott szalonnát kevés étolajon átpirítjuk, ráborítjuk a tésztát, sózzuk, borsozzuk, és jöhet hozzá a túró. Átforgatjuk. Az apróra vágott schnidlinget elkeverjük a tejföllel.

Angelica grófnő, Gianni és Goda Gábor a Károlyi Gasztro Akadémia látványkonyhájában, Kép: László Márta
Angelica grófnő, Gianni Annoni és Goda Gábor a Károlyi Gasztro Akadémia látványkonyhájában, Kép: László Márta

Egy másik serpenyő aljába kevés étolajat öntünk, hevítjük, majd rátesszük a beirdalt pontyszeleteket. Ha jó megfigyeljük, a hal alulról felfelé kezd elszíneződni. Amikor ez már a félig megtörtént, nem fordítjuk meg, hanem mindegyik szelet tetejére teszünk egy kis vajat. Ezután 4-5 percre forró sütőbe rakjuk, és közben jöhet a tálalás. A tányér közepére megy a csuszánk, köré a schnidlinges tejföl, majd a tetejére a ponty. Díszíthetjük kedvünk szerint! A Károlyi Gasztro Akadémián mindenki meg is kóstolhatta, és meggyőződhetett róla, hogy ez így, ahogy van, pompás! Egykori szegedi tévésként üzenem, hajrá Szeged, és jó étvágyat!

Magyar és francia minőség, olaszosan tálalva
Ismételten egymásra talált a francia és a magyar konyha a festői botanikus kert közepén álló Károlyi Kastélyban. Fehérvárcsurgón az Accent Hotels közreműködésével immár harmadjára rendezték meg a Károlyi Gasztro Akadémiát, amelynek idén Angelica Károlyi grófnő és Gianni Annoni voltak házigazdái.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Fullasztó napok váltják fel a hőhullámot!

Heves viharok vetettek véget az idén szokatlanul korán jött hőhullámnak vasárnaptól. A forró napok alatt három…

Ki fogunk tikkadni ettől a hőhullámtól!

Egész héten nem lesz vége a már lassan egy hete tartó kánikulának, sőt! A nagy meleg a hétvégéig kissé még…
1 / 1 485

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!