Facebook hozzászólás

Igazi túrós csusza irdalt ponttyal, ahogy csak Szegeden tudják

Azt szokták mondani, ahány ház, annyi csusza! Nos, a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián az Art Hotel Szeged éttermének konyhafőnökétől, Goda Gábortól megtanultuk, hogyan is kell elkészíteni ezt az igazán világbajnok fogást! Meglátjátok, mennyei ízek omolnak majd a szájba, és egyáltalán nem bonyolult a dolog! 

Túrós csusza, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

Elkészítés:

A halat szépen beirdaljuk a húsa felől, hogy a bőrét ne sértsük meg, de az úgynevezett “Y” szálkákat jó átvágjuk. (A szegedi séf szerint ez akkor jó, ha még hallod is, amikor roppannak a kés alatt.) Szeletekre vágjuk a pontyot, sózzuk borsozzuk. A tésztát a forró, sós vízben a csomagoláson feltüntetett módon kifőzzük, lecsepegtetjük. Egy serpenyőben az apró kockára vágott szalonnát kevés étolajon átpirítjuk, ráborítjuk a tésztát, sózzuk, borsozzuk, és jöhet hozzá a túró. Átforgatjuk. Az apróra vágott schnidlinget elkeverjük a tejföllel.

Angelica grófnő, Gianni és Goda Gábor a Károlyi Gasztro Akadémia látványkonyhájában, Kép: László Márta
Angelica grófnő, Gianni Annoni és Goda Gábor a Károlyi Gasztro Akadémia látványkonyhájában, Kép: László Márta

Egy másik serpenyő aljába kevés étolajat öntünk, hevítjük, majd rátesszük a beirdalt pontyszeleteket. Ha jó megfigyeljük, a hal alulról felfelé kezd elszíneződni. Amikor ez már a félig megtörtént, nem fordítjuk meg, hanem mindegyik szelet tetejére teszünk egy kis vajat. Ezután 4-5 percre forró sütőbe rakjuk, és közben jöhet a tálalás. A tányér közepére megy a csuszánk, köré a schnidlinges tejföl, majd a tetejére a ponty. Díszíthetjük kedvünk szerint! A Károlyi Gasztro Akadémián mindenki meg is kóstolhatta, és meggyőződhetett róla, hogy ez így, ahogy van, pompás! Egykori szegedi tévésként üzenem, hajrá Szeged, és jó étvágyat!

Magyar és francia minőség, olaszosan tálalva
Ismételten egymásra talált a francia és a magyar konyha a festői botanikus kert közepén álló Károlyi Kastélyban. Fehérvárcsurgón az Accent Hotels közreműködésével immár harmadjára rendezték meg a Károlyi Gasztro Akadémiát, amelynek idén Angelica Károlyi grófnő és Gianni Annoni voltak házigazdái.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 152

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!