Facebook hozzászólás

Így készül az igazi kovászos uborka!

Kovászos uborkát a nagyi nagyon egyszerűen, pár összetevőből: só, kenyér, kapor, uborka és víz készítette el. Ma már többféle ízesítéssel, mindenki a maga kénye-kedve szerint variálja. Mi most ezt próbáltuk ki, és nem bántuk meg!

uborka
Kép: Pixabay

Hozzávalók:

4kg kovászolni való uborka
2-3 szelet jó minőségű /lehetőleg kovászos / kenyér.
3-4l konyhasó oldat.
Fűszerek:
koriander, mustármag, borsikafű v. más néven csombor, szemes bors, kapor.
fokhagyma gerezdek, csilipaprika.

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan megmossuk, a végeit levágjuk és hosszában behasítjuk. Egy nagy méretű befőttesüvegbe vagy erjesztésre kialakított mázas cserépedénybe az így “elrendezett” uborkákat szorosan belehelyezzük, a fűszereket beleszórjuk. Ízlés szerint fokhagyma gerezdeket, és csilipaprikát is tehetünk bele.
A tetejére rátesszük a vászon zsákba (vékony, esetleg apró lukacsos, én sajtzsákot használok) kötött kenyérszeleteket. Felöntjük a sós lével, hogy ellepje, majd lefedjük.( 0,5 literenként kb 3 teáskanálnyi vagy egy csapott evőkanálnyi ~15g sót kell számolni.) A speciális mázas edény esetén van egy kialakított vájat, amit a sós vízzel lehet feltölteni, így elzárva a külvilágtól. Meleg, legalább 22-25°C-os helyen hagyjuk érlelődni. Időnként az elpárolgó vizet sós vízzel kell pótolni. Hőmérséklettől függően 2-6 nap alatt készül el. Ekkor a kenyeret el kell távolítani a tetejéről. Hűvös helyen hetekig eláll, ha addig nem esszük meg!

Arra még emlékszel, hogyan készíti nagyi a dobálós savanyúságot? Ideje van most annak is!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Saláták

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!