Facebook hozzászólás
845

Így szeret egymásba a tokaji és a zserbó

Bár a zserbó eredete kapcsán több elmélet is létezik, a legtöbben Gerbeaud Emilhez, a svájci származású cukrász- és csokoládékészítő mesterhez kötik megalkotását, aki 1884-ben érkezett Magyarországra, hogy betársuljon egy, a mai Vörösmarty téren álló kávéházba. Az omlós tésztalapok közé baracklekvár és diós töltelék kerül, majd a tetejére csokoládé. Kandikó Éva barátnőm tuti receptjét olvashatjátok! És ne feljtsetek el hozzá tokajit kínálni! Megmutatom, milyet!  

Zserbó, Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő nem felfuttatva, hanem belemorzsolva a tésztába
2 dl tejföl
pici só

Töltelék:
baracklekvár, sok
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 citrom héja
mazsola

Csokimáz:
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál tej

Elkészítés:

Koccints aszúval, Kép: Furmint Photo
Kép: Furmint Photo

A tésztának valókat összegyúrjuk, simára kidolgozzuk, és egy-két órára félretesszük pihenni. Amikor úgy érezzük, már kipihente magát, három vékony lapot nyújtunk belőle, az elsőt behelyezzük a tepsibe, rákenjük a baracklekvár felét, megszórjuk a porcukros dió felével, erre kerül a második kinyújtott lap, ismét lekvár és dió, majd a harmadik lap. Kicsit megnyomkodjuk a rétegeket, a felsőt sűrűn megszurkáljuk villával, és meleg sütőben megsütjük. Ez kb. 40 percet vesz igénybe, esetleg kicsit többet, de kevesebbet biztosan nem. Ha kisült, és kihűlt a tészta, rákenjük a csokimázat. Ehhez a hozzávalókat felfőzzük, semmi bonyolultságot nem igényel az elkészítése.

Az édesség karakteres, markáns ízei miatt egy érleltebb, tízévesnél idősebb aszút ajánlanánk hozzá. Mivel ez egy alapvetően hosszú életpályára szánt bortípus, ilyeneket könnyen találunk majd a borkereskedések polcain. Ha az ünnepek alatt tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!

Crostata Mocha
A csokoládés mokka krémmel készített Crostata mindent visz, megéri időt szánni az elkészítésére! Ez a recept az 1895-ben Torinóban alapított gyár egyik féltett egyik kincse. A csokoládé és a kávé ötvözése pedig bámulatos eszköz ahhoz, hogy elkápráztassuk a kedvesünket az ünnepeken!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!