Facebook hozzászólás

KELETI VARÁZSLAT

Jordán puding, vagyis Muhalabiyeh

A Muhalabiyeh az egyik legismertebb arab desszert. Nagyon könnyű elkészíteni, és még az alapanyagok beszerzése sem nehéz. Ezt írta ajánlójában Costa Fasheh, aki receptjével ugyancsak bekerült a Pécsi Tudományegyetem kiadványába. Az 50 étel a nagyvilágból című kötetet azok szerkesztették, akik a világ minden tájáról érkeztek az egyetemre. …Ja, és tanulás mellett „egy kicsit” kifőztek valamit!

Jordán puding, Kép: Csortos Szabolcs, Univ Pécs
Jordán puding, Kép: Csortos Szabolcs, Univ Pécs

Hozzávalók 6 nassolni vágyó szájhoz:

 

Elkészítés:

  1. Keverjük a keményítőt és a 3 ek friss tejet csómómentesre.
  2. Ötsük a kétfajta tejet egy vastag talpú edénybe, adjuk hozzá a cukrot és tejjel elkevert keményítőt.
  3. Forraljuk fel közepes lángon, néha keverjük meg. Öt perc elteltével a krém besűrűsödik.
  4. Vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és kevergetés közben főzzük tovább még öt percig.
  5. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a rózsavizet és az apróra vágott kardamon magokat.
  6. Töltsük ki tálkákba, és hűtsük le, majd tegyük hűtőbe. Akkor lesz igazán jó, ha már teljesen kihűlt.
  7. Szórjuk meg apróra vágott pisztáciával, és tálaljuk.

BORAJÁNLÓ: ZENGŐ 2017

PTE_SZBKI_kékszőlő, Kép: PTE
Kép: PTE

A Pécsi Tudományegyetem 2017-es évjáratú kutatóintézeti zengő tétele egy könnyed, virágos illatú, nem tolakodó savú félszáraz bor. Az édes ízeket a kortyvégi, kellemes fanyarság tartja egyensúlyban. Ehhez a desszerthez pedig ez tökéletes!

Costa Fasheh azt is elmondta, hogy ezt a finomságot általában családi ebédek és vacsorák alkalmával készítik. Az arab háztartásokban külön, a Muhalabiyeh tálalására szolgáló üveg tálkákat vagy poharakat tartanak.

Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!

Ízelítő a pécsi egyetemisták receptjeiből, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Ízelítő a pécsi egyetemisták receptjeiből, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

HÍREK

1 / 1 140

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!