Facebook hozzászólás
630

Kajakosok bográcsos tarhonyása

Diákkorában kajakozott a férjem, nem is eredménytelenül. Négyesükre azóta is büszke. Aztán a kis hajót felcserélte a kereskedelmi tengerjáróra, de már annak az időszaknak is vagy 20 éve vége. A régi kajakos csapat azonban ugyanúgy tarja a barátságot, mint valaha. A gyerekek majd mindenütt nagyok, így már van idő egy évben legalább egyszer egy közös bográcsozásra a Duna partján a vízitelepen – a férjekkel, feleségekkel. Feledhetetlen perceket okoz a közös főzés a fák alatt mindenkinek!   

Kajakosok tarhonyás bográcsosa, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1/2 kg lecsókolbász
  • 1/2 kg virsli
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kg tarhonya
  • 1 dl olaj
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kk majoranna
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1 kk őrölt  fűszerkömény

Elkészítés:

Tüzet rakunk, és már ez is jó szórakozás. Átmossuk a bográcsot, és – lehetőleg – egy állítható állványra akasztjuk a tűz fölé. Bográcsba öntjük az olajat, rádobjuk a kockára vágott füstölt szalonnát. Szépen kisütjük, majd üvegesre pirítjuk kockára vágott hagymát. Most jöhet a fokhagyma is. Keverünk egyet, és beleöntjük a felkarikázott kolbászokat.

Bográcsos babgulyás Zsófi kerti partiján
Ehhez a recepthez kell némi előkészület, de jó társaságban, segítő kezekkel, repül az idő! Pénzügyi és titkárságvezetőnk, Polákovits Zsófi legutóbbi kerti bulijának remek receptjét osztotta meg velünk. Mint annyiszor, most is összefutott a számban a nyál, amikor lejegyzem az új (köz)kincset! Próbáljátok ki, mert fantasztikus lesz!

Süssük az egészet zsírjára, majd adjuk hozzá a fűszereket. Jöhetnek hozzá a kockára vágott paradicsomok, a felszeletelt zöldpaprikák. Többször megkeverjük, a tüzet visszavesszük, lehetőleg úgy, hogy az állítható állványon feljebb rakjuk a bográcsot. Sózzuk, borsozzuk. Az elpárolgott vizet többször is pótoljuk! Nem baj, ha picit fűszeresebb a „kelleténél”, a tarhonya tompítja majd! Így rotyogtatjuk vagy egy órát – ezalatt koccintgathatunk is előre, a medve bőrére! A tarhonyát már otthon, előre megpirítottuk remekül záródó dobozkáim egyikében hoztuk magunkkal. Most tehát mehet a tarhonya is a bográcsba. Öntünk hozzá kétszer annyi (lehetőleg) forró vizet, mint amennyi az edény tartalma. A bográcsot visszaakasztjuk eredeti helyére, de már nem teszünk több tüzelőanyagot alá. Többször keverjük meg, amíg a tarhonya lassan jól „megszívja magát”. Na, ekkorra már annyira éhesek leszünk – már a koccintgatástól is, hogy tálalhatunk! Adjunk hozzá kovászos uborkát! Jó étvágyat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!