Facebook hozzászólás
548

Könnyű és egészséges leves receptek

Rendkívül ízletesek, és nem kell órák hosszat a konyhában rostokolnunk. Nem mellesleg pedig fogyókúrás célra is kiválóak! Íme a Karfiolos sajtleves, Hagymaleves cipóban, Citromleves dalmát módra és Zöldséges zúzaleves receptjei.

Karfiolos sajtleves

Hozzávalók: 1 fejvöröshagyma 1 nagyobb karfiol (kb. 90 dkg), 2 dkg vaj, 3 mokkáskanál őrölt mustármag, 6 dl félzsíros tej, 1,5 dl zöldségleves (kockából), 1 babérlevél, 2 mokkáskanál napraforgóolaj, 10 dkg érett cheddar sajt, 1 evőkanál vágott friss petrezselyem.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, és a hagymát gyakran kavargatva mérsékelt hőfokon 3 percig pirítjuk benne, amíg megfonnyad. Belekeverjük az őrölt mustármagot. Néhány karfiolrózsát félreteszünk, a többit a lábasba tesszük a tejjel, a levessel és a babérlevéllel együtt. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon, lefedve főzzük, amíg a karfiol megpuhul (kb. 15 percig). Közben teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat. A félretett karfiolrózsákat gyakran kevergetve 4-5 percig sütjük benne, amíg enyhén megbarnulnak. A babérlevelet kivesszük, és a levest merülőmixerrel péppé zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd újra forrásig felmelegítjük. Félrehúzzuk, belereszeljük a sajtot. Tányérokba szedjük, megszórjuk a pirított karfiolrózsákkal és petrezselyemmel.

Hagymaleves cipóban

Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 liter húsleves kockából, 4 nagy fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt bors, kömény, 1 dl tejszín, 4 db (a zsömlénél alig nagyobb) rozscipó, 1 csokor snidling.

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, felöntjük a húslevessel, és felforraljuk. A hagymát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a levesbe tesszük, és lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, amíg a burgonya és a hagyma is megpuhul. A tűzről levesszük, merülőmixerrel pépesítjük, őrölt borssal, köménnyel és ha szükséges, sóval ízesítjük, majd a tejszínnel simára keverjük. Amíg a leves fő, a cipók tetejéről egy-egy szeletet levágunk, és a cipók belét kikaparjuk. (Megszárítva zsemlemorzsának használhatjuk fel.) A forró levest a kistányérra állított cipókba merjük, a tetejét finomra vagdalt snidlinggel meghintve máris tálaljuk.

Citromleves dalmát módra

Hozzávalók: 2 citrom, 3 tojás, 50 g cukor, só, egész fahéj.

Elkészítése: A citrom levét és reszelt héját egy liter, fahéjjal, sóval fűszerezett vízben felfőzzük. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, lassanként keverünk hozzá néhány kanál meleg levest, majd az egészet a levesbe öntjük. Kevergetve felforraljuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és evőkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe.

Zöldséges zúzaleves

Hozzávalók: 30 dkg.zúza,1 kis fej vöröshagyma, 2 nagyobb sárgarépa, 10 dkg gomba, 4 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 1 evőkanál liszt.

A galuskához: 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 teáskanál vágott petrezselyem, 1 tojás, só.

Elkészítése: A zúzát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát finomra, a sárgarépát előbb négybe, majd szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk. Az olaj felét felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát. Rátesszük a zúzát, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, és kevés vizet hozzáöntve lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a zúza már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát, a babérlevelet. Ráöntünk 1 liter vizet, borsozzuk, és 5 percig kíméletesen főzzük. A rántáshoz a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Amikor már egészen puha a zúza, beletesszük a gombát, tovább főzzük pár percig, hogy a gomba is megpuhuljon.

Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskákat. A vajat 1 dl vízzel lábasba tesszük, felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön 1 percen át kevergetjük. Félrehúzzuk, langyosra hűtjük. A langyos masszába keverjük a petrezselymet, a tojást és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk sós, forró vízbe, és a mérettől függően 5-10 percen át gyöngyözve főzzük.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!