Facebook hozzászólás

Konyhai praktikák nagyanyámtól!

Jó az “öreg” a háznál, tartja a szólás. Ez akkor is igaz, ha éppen a saját nagyszüleinkről van szó, akik a nehéz helyzetekben mindig tudnak valami egyszerű és bölcs jó tanácsot adni. Főleg, ha a konyhában “szerencsétlenkedünk”…

Szájról-szájra, és egyik generációról a másikra terjednek azok az ősi praktikák és fortélyok, amelyek azonnal gyógyírt jelenthetnek a sütés-főzés és a vendéglátás során felmerülő vészhelyzetekre.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet, talán van köztük néhány ismerős is… A bulizós, bálozós időszakban különösen jól jöhetnek:

Vendégváráshoz:

  •  A sós keksz, tallér, sós aprósütemény ismét friss, roppanós lesz, ha tepsiben néhány percre betesszük a meleg sütőbe.
  • Ha a burgonyaszirom már nem elég ropogós, helyezzük néhány percre mikrosütőbe.
  • A kifli, zsemle ismét friss lesz, ha kevés vízzel lepermetezzük, és néhány percre forró sütőbe tesszük. De ugyanilyen hatékony technika: ha a kenyeret, péksüteményt papírzacskóba tesszük, és 5 percre a 160 fokra felmelegített sütőbe toljuk. Olyan, mintha akkor vettük volna ki a pék kemencéjéből…
  • Ha nem jön ki a ketchup a flakon vagy az üveg aljáról, nem érdemes órákig rázogatni, hanem tegyünk bele egy szívószálat, egészen toljuk le az aljáig. Az így bejuttatott levegő segít abban, hogy a massza kifolyhasson.

Főzéshez:

A magyar konyha elképzelhetetlen a hagyma és a fokhagyma nélkül, ám az erős illóolajok csípik a szemet és "bebüdösítik" a kezünket.

 Mit tegyünk?

Például: Legelőször is nyissunk ablakot!

  • A vöröshagymát könnyebb megpucolni és vágni, ráadásul kevésbé csípi a szemet, ha előtte néhány percig vízbe tesszük.
  • A hagyma (és a hal) szaga gyorsabban elillan a kezünkről, ha nedves sóval mossuk meg.
  • A fokhagymát könnyebb vágni és népszerűbb lesz, ha vágás közben enyhén megsózzuk. Egyébként jobb, ha nem vágjuk, hanem a késpengével lapítjuk szét és kaparjuk el.
  • Ha néhány csepp citromot dörzsölünk a már megmosott kezünkre, az közömbösíti a fokhagyma szagát. Hideg vízzel öblítsük le. Ha elsőre nem elég hatékony, ismételjük meg…
  • A fokhagymás étel fogyasztása után (de nem rögtön!) igyunk egy csésze tejet vagy együnk egy szelet csokoládét, így nem lesz kellemetlen a leheletünk.
  • A hagymakarikák ropogósra sülnek, ha előtte lisztben meghempergetjük. Villával forgassuk át őket, hogy a szálak szétváljanak és a liszt a nedvességet felszívja. Bő zsiradékban süssük, és szűrőkanállal szedjük ki!

Apró praktikák, ám gyakran csak ennyin múlik konyhai sikerünk. Azért jó, ha néha hallgatsz bölcs nagyanyádra!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!

Fullasztó napok váltják fel a hőhullámot!

Heves viharok vetettek véget az idén szokatlanul korán jött hőhullámnak vasárnaptól. A forró napok alatt három…
1 / 1 486

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!