>
Facebook hozzászólás

REGGELI TÖKÉLETES

Kovászos, csíkos kalács

Nagyon sok kovászom maradt , és napok óta a csíkos kalács járt a fejemben – hogy milyen jó lenne reggelire vagy uzsonnára egy jó kis kávé mellé vajjal, lekvárral vagy mézzel eszegetni. A gondolatot tett követte, és megszületett minden idők legfinomabb csíkos kelt kalácsa saját nevelésű természetes kovásszal!

Kovászos csíkos kalács, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 17 deka aktív kovász
  • 5 deka puha vaj
  • reszelt citromhéj – ebből jó sokat(!)
  • cukor
  • 1 egész tojás
  • tej
  • kakaópor
  • mehet bele mazsola is, (de Pammer Lívia családja nem szereti…)

Elkészítés:
A kovászt a liszt feléhez kevertem, és egy éjjelre meleg helyen hagytam. Reggel a liszt fennmaradó részét, a tojást, a cukrot, a vajat, a citromhéjat kevés langyos tejet hozzáadtam, alaposan megdagasztottam. Kellemes tapintású, lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Ezután kettévettem a tésztát, és az egyik felébe kakaóport dagasztottam: így lett egy fehér és egy barna kalácstésztám.  A tésztákat lisztezett kelesztőbe tettem, meleg helyen, letakarva duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkán kisodortam a kakaós tésztát, majd a sima tésztát is. A sima tésztára ráhelyeztem a kisodort kakaósat majd szorosan feltekertem. Sütőpapírra tettem, letakarva duplájára kelesztettem újra. Utána átkentem egy egész felvert tojással, és 180-190 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. Nagyon illatos, csodaszép lyukacsos puha belű kalács sült.

Jól tedd el a receptet, mert még karácsonykor is jól jöhet!

Szép reggelit és jó étvágyat kíván: Pammer Lívia

Gyerekkorunk tuti reggelije

Bundáskenyér, Kép: László Márta
Bundáskenyér, Kép: László Márta

Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!