Facebook hozzászólás
1 106

KALÓZOK ITALA

Rumtörténelem

A rum mögött álló legendák és történetek többsége egzotikus, trópusi tájakon, de leginkább a vad óceánokon és tengereken született. Ezekbe a legendás pillantokba – és persze kedvenc rum alapú koktéljaikba vezet be minket a PIÑA Cocktail Bar csapata!

A rum eredete – a kalózok italához illően – a karibi térségben keresendő, még ha felbukkanásának pontos ideje nem is egyértelmű. Hogy épp Barbadoson vagy Brazíliában készítették először, azt sosem fogjuk megtudni, de a legkorábbi bizonyítékok az 1620-as évekre mutatnak, a terjedés pedig gyors volt: az első észak-amerikai desztilláló 1664-ben nyitott, Staten Island területén.

Nincs párja. Fotó: Pinterest
Nincs párja. Fotó: Pinterest

 

A rum ekkor már világszerte híres volt: az angol flotta 1655-ben erre cserélte le a francia brandy-t, így a tengerészek hivatalos italává vált, 1970-ig minden tengerésznek kiosztották a napi rum adagját. 1740-től viszont a kapitányok a vizezett változatot preferálták, valószínűleg túl sok balesetet okozott a felfokozott jókedv. A felvizezett rumhoz citromlevet adtak a skorbut megelőzésére, így megszületett a grog!

Újabb ugrás: 1862-ben létrehozták a világ leghíresebb rum márkáját, a Bacardit és a Black Seal rumot is. Előbbit Facundo Bacardi Masso Kubában, utóbbit az angol James Gosling alapította a Bermudákon. És hogy honnan jött a híres cégér? A desztilláló közelében élő kubai gyümölcsdenevérek ihlették, a társadalom nagy százalékában jelenlévő írástudatlanság miatt pedig fontos volt egy mindenkinek felismerhető rajz. A Black Seal rumhoz pedig egyik kedvenc koktélunk, a Dark’n’Stormy, amit Gosling le is védetett, így azt hivatalosan csak az ő rumjával készítve nevezhetjük így!

Különlegesség. Fotó: PCB
Különlegesség. Fotó: PCB

 

A hírhedt koktélok születése pedig csak folytatódott! 1900-ban megalkották a Cuba Libre-t, ami a modern koktélkultúra egyik alap mozzanatának számít: Kubába a spanyol-amerikai háború alatt jutott el a Coca-Cola, amit az egyik kapitány ivott rummal, és egy szelet lime-mal. Az ital hamar elterjedt, és ezzel koccintottak Kuba felszabadulására is – innen jött a név! A Cuba Libre azért is fontos mérföldkő, mert ő kövezte ki az utat a Mojito-nak, a Mai Tai-nak, és a Daiquirinek is.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!