Facebook hozzászólás
589

Lekváros derelye magbundában

A lekváros derelye alighanem mindenki kedvenc ételei közé tartozik, de ha eddig nem is volt így, ha elkészítjük ezt a zabpehelylisztből készült változatot, egészen biztosan bele fogunk szeretni.

Lekváros derelye magbundában, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók

1/2 kg főtt, tört krumpli
20 dkg zabpehelyliszt 
1 tojás / vagy tojáspótló
1 kávéskanál só 
Őrölt eritriol vagy nádcukor vagy kókuszcukor 
1 mokkáskanál fahéj 
1 csésze kesudió vagy dió vagy mandula
Tetszés szerinti lekvár a derelyék töltéséhez.

Elkészítés
1. Főzzük meg héjában a krumplit, és megtisztítás után nagyon alaposan törjük össze. Igyekezzünk, hogy minél kevesebb krumpligöböcske maradjon benne.
2. Várjuk meg, amíg kihűl a tört krumpli. A tört krumplit előző nap is elkészíthetjük.
3. Őröljük meg robotgépben a magot, amelyet a derelyék bundázásához használunk. A képen látható derelyék dióbundásak, de nagyon finom kesudiós bundában is.
4. A kihűlt krumplit, a zabpehelylisztet és a tojást alaposan keverjük össze, ha túlságosan puhának és ragadósnak éreznénk, keverjünk még hozzá pici lisztet.
5. Lisztezett kézzel, egy liszttel meghintett tálcára lapogassunk kör alakú, tenyérnyi átmérőjű lapocskákat.
6. A lapocskáink közepébe tegyünk egy kiskanálnyi lekvárt, majd hajtsuk a tésztákat derelyeformára.
7. Míg a derelyéket készítjük forraljuk fel a vizet, amelybe teszünk egy kávéskanál sót.
8. Tegyük a derelyéket a forrásban lévő vízbe, de ne mindet egyszerre, inkább két-három részletben főzzük ki, nehogy összeragadjanak.
Amikor felúsznak a víz tetejére, még fél percig főzzük tovább őket, szűrőkanállal vegyük ki őket a vízből, és egyenesen a darált magkeverékbe dobjuk bele, kicsit rázogassuk, gyengéden forgassuk meg őket. A zabpehely lisztből készült tészta sérülékenyebb, mint a hagyományosan készült búzalisztes párja, gyengéden kell vele bánni.
9. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg.

Túrógombóc zabpehellyel, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

 

 

Ez pedig itt egy gyönyörűséges túrógombóc, zabpehellyel készült, nem darával, így inzulinrezisztensek, cukorbetegek is fogyaszthatják. Receptért kattints a képre!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!