Facebook hozzászólás

Lencsefőzelék

Kevés kultúrnövény van, melyet régebben ismerne és termesztene az emberiség, mint a lencsét. Bibliai történetek szólnak róla, és talán ha a szólás mögötti tartalom nem is ismert mindenki számára, a mondás – miszerint valaki eladja magát egy tál lencséért – közismert. Ez a valaki Ézsau volt, aki elsőszülöttségi jogait adta el azért a bizonyos tál lencséért testvérének. A görögök között is igen népszerű volt, Hippokratész például májbajokra ajánlotta a fogyasztását. A rómaiak főzetet készítettek belőle, és különféle betegségek kezelésében hívták segítségül.

Lencsefőzelék, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
50 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
2-3 babérlevél
fél liter tejföl
só, fokhagyma
a rántáshoz zsiradék, liszt, pirospaprika

Elkészítés:

A lencsét beáztatom néhány órára, de abból se csinálok gondot, ha erre nincs időm. Odateszem kuktában az apróra vágott vöröshagyma, só és babérlevél társaságában, hogy puhára főjön. Közben elkészítem a rántást: olajon zsemleszínűre pirítom a lisztet, kap pirospaprikát, egy pici gerezd fokhagymát – vagy egy kis granulátumot, ha lusta vagyok… -, pirospaprikát, hideg vízzel felengedem, hozzáadom a megfőtt lencséhez – amin szerencsés esetben már nem sok víz marad, ha mégis, akkor úgy gondolomformán lemerítek belőle, mert mi azt szeretjük, ha a főzelék inkább a tejföltől lesz szaftos, nem a főzővíztől, ha értitek, mire gondolok – és összeforralom. Hozzáadom a tejfölt, azzal is rottyantom egyet. Ekkor következik a főzelék elkészítésének legfontosabb mozzanata: az ízesítés. Én mustárral szoktam kicsit megbolondítani, a számunkra kellemes savanykásságát a tejföl adja meg, ha kell, kaphat még sót, valamint egy csipetnyi cukrot szoktam még adni a komplett ízvilág eléréséhez. A főzelékhez kínált feltétek sora változatos: sült virsli, tükör tojás, kemény tojás, pörkölt, fasírt.

Ízorgia! Füstölt sonkás vörös lencse – sárgabarackkal
Füstölt is, édes is, csípős is, és elkészül 15 perc alatt, mi az? Egy nagyon pikáns vacsora, melyet most két személyre és gyertyafény mellé szántuk. Persze dupla adagban az egész család jól lakhat vele. A chilivel azonban óvatosan bánjunk, ha gyereket is kínálunk!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Na, ma ezekkel a meglepikkel boríthatod ki a párodat

Bár számos háztartási eszköz, kisgép, berendezés elengedhetetlen kelléke hétköznapjainknak, egyeseket érzékenyen érinthet, ha ilyesmit kapnak szívszerelmüktől. Vagy ha egy bizonyos dolgot kapnak…
1 / 210

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!