Facebook hozzászólás
443

Libaleves Márti asztalánál

Minden ünnepi asztalon megállja a helyét az én libalevesem! Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, bármikor kellemes! Én például a karácsony másnapi ebédhez is ezt szoktam tálalni! Kis ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Vágj bele bátran!  

Libaleves májgombóccal, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1,5 kg libaaprólék
  • 20 -20 dkg sárga- és fehérrépa,
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 2 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors

Hozzávalók a májgombóchoz:

  • 30 dkg máj pecsenye libamáj
  • 2 tojás
  • 2 zsemle
  • 1 kk só
  • pici frissen őrölt bors
  • 1 kk őrölt majoránna
  • 1 kk apróra vágott petrezselyemzöld
  • 2-3 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:

Vágd össze a megtisztított a libahúst, és tedd egy lábasba, majd öntsd fel hideg vízzel. Kezd el egész kis lángon főzni. Pucold meg a zöldségeket. Ha felforrt a leves, szedd le a habját, majd sózd meg, és add hozzá egészben a vöröshagymát, a fokhagymát és az egész borsszemeket. Főzd tovább lassú tűzön, hogy csak gyöngyözzön a levesed. A zsemléket áztasd langyos vízbe, majd nyomkodd ki. A májat kapard el egy jó éles késsel, majd keverd össze a zsemlékkel, a tojásokkal, a morzsával és a fűszerekkel.

TIPP!
Ha a májgombócos massza nem áll össze, vagy szétfőnének a próbagombócok, akkor keverj hozzá még egy kis zsemlemorzsát!

Készíts pár próba gombócot a kész masszából, és lassan gyöngyöző sós vízben próbáld meg kifőzni. Ha nem esnek szét, nyert ügyünk van, és egy kiskanál segítségével készíts el a többi kis gombócot, és azokat is főzd készre. Közben ha úgy látod, hogy a hús félig megfőtt, zöldségeld be levesedet, és főzd tovább lassú tűzön.

MÁSIK TIPP!
Ha nagyon zsíros a leves, hagyd kicsit állni, hogy a tetején összegyűljön. Végy egy papírtörlőt, tedd rá, majd kapd ki. Így szépen, apránként le tudod szedni róla a zsírt!

Ha kész a leves, önts rá egy kis pohár hideg vizet, majd lassan szűrd le. A húst szedd le a csontokról, vágd kisebb darabokra, és úgy tedd vissza a levesbe. A zöldségeket is kockázd fel, és mehet a hús után. Tálaláskor először mindenki tányérjába tegyél annyi gombócot, amennyit a vendéged kér, majd merd rá a levest! Isteni finom!

Fácánlevesem a vasárnapi családi asztalra – fickósítóval!
Elárulok egy nagy titkot! Most ünnepeltük a szüleim 65. házassági évfordulóját. A szűk családi díszebédet boldogan vállaltam! Ez a leves erre az alkalomra készült! Mindkettő feledhetetlen volt! A friss zöldségeket pedig kedvenc biozöldségesem szállította. Sok az ízletes hozzávaló, de korántsem bonyolult!

     

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!