Facebook hozzászólás

ÍNYENCEKNEK

Lila és édes, avagy nem ugyanaz!

A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya – batáta – nem ugyanaz. Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam, és természetesen van különbség – írja Steffel Csaba. Szerinte például a lila burgonya íze burgonyás, az édes, lila húsú “burgonya” mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).

A lila burgonya főzéskor veszít a színéből, míg az édes megtartja mély lilaságát. (Valószínűnek tartom, hogy a normál lila burgonyának is van színtartó fajtája.) Egyébként az édesburgonyának (is) több fajtája létezik. És ha már ilyen szépen tartja a színét, akkor mi mást kívánhattam meg belőle, mint egy barátságos, bizalomgerjesztő krémlevest, természetesen “hót” egyszerűen 😁

Lila édesburgonya krémleves, Kép orultenjoetelek
Kép: orultenjoetelek

Hozzávalók:

Elkészítés:

A lila batátát megpucoljuk, és felkockázzuk. A 3 gerezd fokhagymát durván felaprítjuk. 3 evőkanál mézet finoman megkaramellizálunk (nem égetünk!). Az utolsó pillanatban beledobjuk az aprított fokhagymát, és egyből felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát. Végül annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól ellepje. Megsózzuk, és puhára főzzük.

Amikor kellően megpuhult, hozzáadjuk a maradék 1 kanál mézet, és az 1 gerezd fokhagymát szintén durvára aprítva, egy botmixer segítségével szép simára turmixoljuk, visszatesszük a tűzre, tejszínből és lisztből készült habarással besűrítjük.

Ha elkészült, a még forró levesünket frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tálaláskor fetát vagy fehér krémsajtot morzsolunk bele.

Csak ínyenceknek: aprított rozmaringot, olívaolajat és egy kis mézet összekeverünk, és ezzel is megcsepegtetjük a levesünk tetejét 👌!

Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba!

Batátaleves gomba betéttel

Batátaleves, Kép: Krajcsó Judit
Kép: Krajcsó Judit

Bár édesburgonya a másik neve, nem rokona a burgonyának. De ez bennünket most nem zavar, így is egy fantasztikus, vitaminokban gazdag és különleges levest készítettünk belőle. Egy kis gombával tettük rá a koronát.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 159

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!