Facebook hozzászólás
717

Marhahúsos chimichanga Egerből

Már az elején szeretném elmesélni a főzés és maga az ebéd élményét. Már amikor a konyhában tüsténkedtem – és szokásomhoz híven kóstolgattam is – szóval a koriander, a fehérhagyma, a poblano és a fűszerek visszahozták a közép-mexikói élményeket. Amikor Eszterrel leültünk ebédelni, akkor pedig tényleg beütött az íz és az illat, ha becsuktuk volna a szemünket, akkor szinte Puebla főterén éreztük magunkat… – így emlékszik viszza az alkotás örömére is egri húsimádó barátunk.

Chimichinga, Kép: Hegyvári Zoltán
Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók:

Elkészítés:

A hagymákat megpucoljuk, majd szép és egyenletes kockákra vágjuk. Az elkészült halmot megfelezzük – az egyiket máris egy kisebb tálba pakoljuk. A darált húst egy serpenyőben lepirítjuk, de nem kell hozzá sok olaj, mert tényleg az a lényeg, hogy szépen kifehéredjen majd lepiruljon a hús. Közben sózzuk borsozzuk, mehet rá az összes római kömény – majd kevergetés következik. Ha már alakul a darálthús, akkor öntünk hozzá paradicsom sűrítményt, majd beállítjuk a kívánt állagot.

Egzotikus chilis kacsaleves
Már amikor megláttam a fotót, akkor összfutott a nyál a számban! Hát még, amikor végigolvastam! Jómagam nagyon kedvelem a keleti konyhát, és ez egy tipikusan – mondhatnám – magyarra fordított leves. Szórakoztató napotok lesz, mert begyüjtitek az alkatrészeket, az illatoktól élvezetes lesz a főzés, nem beszélve az elkészítés leírásának vidám stílusától! Vágjatok bele!

A hagymához hasonlóan feldaraboljuk a paradicsomokat és az összes paprikát is, majd a zöldségek egy részét a kis tálkába pakolgatjuk – amibe megy még friss, tépett koriander levél és lime leve is. Ez lesz az egyik kísérő a chimichanga mellé, de adhatunk még hozzá guacamolet, vagy bármilyen salsát is. Szóval a húsunk már megpuhult, a paradicsom és a fűszerek mellé pedig most jönnek a zöldségek. Tehát hagyma, paradicsom és mindenféle paprika kocka megy a húshoz – na meg egy rakás friss koriander is. Nem kell szétfőzni a zöldségeket, csak egy kicsit kell megkapatni a tűzzel – a lényeg az, hogy roppanós maradjon az állaguk. Kóstolgatunk, majd fűszerezünk ha kell, persze ki ne felejtsük a chilit se.

Következő fázisban már töltjük a tortilla lapokat. Kb 2-2,5 evőkanál húsos anyagot pakolunk a lapok közepére, majd feltekerjük őket, a végén pedig hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük. Ha minden kis burrito csomag elkészült, akkor forró, de tényleg forró olajban készre sütjük. Tálaláskor mindenki kap egy kis salsa szószt, guacamole-t vagy az általunk is elkészített hagymás, korianderes salátát – majd mindenki kézzel eszegeti a chimichangákat.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!