Facebook hozzászólás
5 781

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 14.

Marokkói reggeli: baghrir, az ezerlyukú palacsinta

Érdemes kipróbálnotok ezt a szivacsos gyönyörűséget, ami ránézésre az amerikai palacsinta, az orosz blíni és a magyar palacsinta jellemzőit viseli magán, mégis más, mert búzadarából készül.

Ezerlyukú. Fotó: facebook
Ezerlyukú. Fotó: facebook

A baghrir, avagy az ezerlyukú palacsinta egy észak-afrikai különlegesség. Könnyű, puha, búzadara alapú palacsinta. Rendkívül népszerű Marokkóban, Algériában és Tunéziában. Reggelire fogyasztják vagy késő délután. A különlegessége abban rejlik, hogy csak az egyik oldalát kell megsütni, a másik oldalán pedig szivacsos állagú, apró lyukacskák keletkeznek. A recept egyszerű és a kelesztési időt leszámítva gyorsan elkészíthető, mivel a hozzávalókat turmixgépben kell összeturmixolni, ez nagyban megkönnyíti a vele való munkát. Ízlésünknek megfelelően süthetjük hagyományos vagy kisebb, tenyérnyi méretűre is. Melegen, olvasztott vajas mézzel fogyasztva a legfinomabb. Egy bögre forró tea vagy egy jó kávé elengedhetetlen hozzá. Receptjére Az otthon ízei blogon találtunk rá.

Hozzávalók: (kb 10-12 db közepes méretű palacsintához):  2,5 dl (1 csésze) meleg tej, 1/2 csésze meleg víz, 1 csésze búzadara, 1/2 csésze liszt, 2 tojássárgája, 1,5 tk szárított élesztő, 1 csapott tk sütőpor, 3 ek cukor, 1/4 tk só.

Elkészítése: a tejet és a vizet egy edénybe öntjük, megmelegítjük (nem forraljuk!). A tejes-vizes keveréket beleöntjük a turmixgép poharába és a többi hozzávalóval – kivéve a sütőport és az élesztőt – 5 percig turmixoljuk, míg jó habos nem lesz. Állítólag ez a jó baghrir sikerének a titka. Ekkor beleszórjuk a sütőport és az élesztőt és újból összeturmixoljuk (ha esetleg túl sűrű lenne adjunk még hozzá folyadékot, olyan állagúnak kell lennie, mint a mi palacsintatésztánknak).

A marokkói reggeli. Fotó: Pinterest
A marokkói reggeli. Fotó: Pinterest

 

A masszát egy nagy és mély tálba öntjük, tetejét lefedjük és meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük. Egy tapadásmentes serpenyőt megmelegítünk, a serpenyő közepére öntünk egy kis merőkanálnyit a masszából, kis lángon sütjük, szinte azonnal megjelennek a buborékok és lyukak a palacsinta felületén. Addig kell sütni, míg már nem látunk a massza felületén nyers tészta részeket. A palacsintát nem kell megfordítani, csak az egyik oldalát sütjük, zsiradék sem kell alá, nem fog leragadni. A kész palacsintákat melegen ne rakjuk egymásra, mert összeragadnak, várjuk meg, míg kicsit kihűlnek. Tálalhatjuk vajjal összeolvasztott mézzel, juharsziruppal, nutellával, lekvárral vagy friss gyümölcsökkel is.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!