Facebook hozzászólás

Márti parasztos töltött káposztája

Ez aztán igazán “emberes” menü, ahogy mondani szokták. Zagyvarékason, egy Szolnok megyei faluban tanultam. Parasztossága leginkább abban leledzik, hogy nem kis apró, a meleg ételeket is kínáló fogadásokon ismert falatkákat készítek, hanem – mondjuk úgy – nagyobbacskákat… Előre is össze lehet állítani, a többszöri felmelegítés csak jót tesz neki – bár ez nálunk ritkán éri meg a másnapot!   

Megkezdődött a káposztafélék hazai szezonja, lassan itt a disznóvágások ideje is, jöjjön tehát a tradícionális recept, ahogy én készítem!

Hozzávalók négy éhes szájhoz: 

  • 40 dkg darált sertéshús

    Töltött káposzta színes, őszi asztalon, Kép: László Márta
    Kép: László Márta
  • 30 dkg oldalas
  • 10 dkg rizs
  • 10 savanyúkáposzta-levél
  • 1 kg szálára aprított savanyúkáposzta
  • kb. 5 dkg zsír
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg liszt
  • 2 fej felaprított vöröshagyma
  • bors
  • pirospaprika

Elkészítés:

A hagyma felét 1 dkg zsíron üvegesre párolod, a rizst a másik lángon szintén megpárolod, de csak félig. Egy nagy tálban összedolgozod a darált húst, a megpárolt hagymát, a rizst, a sót, a borsot. A káposztaleveleket vastag ereitől megfosztod, és egy pillanatra (!) forró, ecetes vízbe mártod, hogy jó lehessen formázni, de ízeit megőrizze! A levelek vastagabb felébe teszel egy kanálnyit a masszából, e vastagabb részét ráhajtod a töltelékre, jobbról, balról szintén ráhajtod a levelet, majd szorosan felsedred egy helyes duci párnává.

Végy elő egy lábast, tedd bele a marék zsírt, pirítsd meg a másik apróra vágott hagymát, szórd rá a paprikát, és rögtön utána a szálas káposzta felét. Csillag alakban szépén helyezd el rajta a töltelékeket, rá a több részre vágott oldalasdarabokat, majd fedd be a maradék szálas káposztával. Öntsd fel vízzel úgy, hogy épp csak ellepje, és hagyd lassan főni úgy kb. két órát. Ha puha, az emberes kis töltött káposzta-batyukat, és az oldalasokat kiveszed egy előmelegített tálra. A lisztet a tejföllel elkevered, és a lábasba öntöd. Ha úgy látod, hogy már nagyon elfőtte a levét, tehetsz hozzá egy kis vizet. Pár percig főzöd, és jöhet a tálalás! Mély tányért keríts! Alulra megy az imént bejezett szálas káposzta, rá az oldalas darabok, majd megkoronázod két szép, duci töltelékkel. Végül ízlésed szerint meglocsolod tejföllel. A fotón jól látszik, hogy itt már nincs idő a fényképezésre, enni kell! Legyen így, és jó étvágyat!

Apropó oldalas! Próbáltad már a sörben sült variációmat? Érdemes!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!