>
Facebook hozzászólás

ÜNNEPI LAKOMA

Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel

Aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhezni fog – szól a szólás-mondás. Libahúst nem, de libamájat készítettem, és hogy a bor se maradjon ki, tokaji aszú is a menüsor része lett. Nos, így nem éhezik Pammer Lívia soha! Kóstold meg!

Márton napi libamáj érlelt szőlővel, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

Elkészítés:

A libahájat felkockázom, és egy lábas aljába teszem. A libamájat a jeges vagy alaposan hűtött tejbe teszem, akár 2-3 órára is. A hájat kis lángon elkezdem kiolvasztani, és már ekkor a tetejére helyezem a tejből kivett libamájat. Lefedem, és hagyom a kiolvadó zsíron átpárolódni. Többször megnézem, úgy 15 perc elteltével átfordítom nagyon óvatosan, és újra befedem. 10 perc elteltével megnézem és tűpróbát csinálok. Ha nagyon véres lé szivárog akkor még egy pár percig hagyom. Ha éppen egy kis lé szivárog csak akkor lezárom alatta a lángot, és tálalásig a lábaskában hagyom.

A szőlőszemeket alaposan átmosom. A vajat felhevítem egy serpenyőben, és átpárolom rajta a szőlőszemeket. Ha kész, a szemeket kiszedem, és a visszamaradt zsiradékra ráhintem a lisztet, alaposan átkeverem, és a tokaji aszút hozzáöntve mártás sűrűségűre keverem. A szemeket visszatesszük, és az egészet átforraljuk.

A libamájat óvatosan deszkára teszem, szeletekre vágom, és pirított kenyérszeletekre adagolom, majd melléhalmozom a tokaji borban párolt szőlőszemeket és a mártást. Különleges ízvilágú krémesen omlós libamájat kapunk. Előételnek és ünnepi fogásnak kiváló csemege!

Tálaláskor a szeleteket enyhén áthintheted sóval.

A hájból kisült zsiradékot átszűrtem, kiváló libazsírt kaptam, amit szárnyas ételek elkészítéséhez használok majd.

Ha nincs otthon tokaji aszú, akkor a mártáshoz szükséges bor helyettesíthető valamilyen késői szüretelésű tokaji borral.

Vidám Márton-napi bulit! Jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia!

Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál

Libaleves májgombóccal, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki! 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 161

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!