Facebook hozzászólás

Mezőföldi almás pite

Helyi almából készül a bikácsi almás pite természetesen, de Magyarországon olyan finom almák teremnek, hogy bárhol el tudjuk készíteni! Sebők István, a Zichi Park Hotel vezető konyhafőnökének egyik jobbkeze alkotja nap mint nap ezt a csodát! Ajánlom farsangra is Nektek. Akár hiszitek, akár nem, ebben a legnehezebb az almareszelés, na, de mire jó a robotgép?!    

Mezőföldi almás pite, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók a tésztához (10 adag):

  • 40 dkg liszt
  • 14 dkg kristálycukor
  • 14 dkg vaj
  • 2 db tojás sárgája
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 dl tejföl
  • + 1 egész tojás a tetejére

…a töltelékhez:

  • 2 kg alma meghámozva, lereszelve
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • ízlés szerint kristálycukor
  • 1 db csillagánizs
  • 2 db szegfűszeg

Elkészítés:

Alaposan összekeverem a tészta hozzávalóit, jól kidolgozom, majd folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. Ezalatt lereszelem az almát, picit kinyomkodom. Jöhet a jól kivajazott tepsi, amit megszórok búzadarával. A tésztát ketté veszem kinyújtom a tepsi alakjára. Beleteszem az egyik felét, rá a tölteléket, majd rásimítom a tészta másik felét és elegyengetem. Hústűvel vagy villával megszurkálom a tetejét, hogy a gőz elillanjon. Egy tojást jó habosra kikeverek, és megkenem vele a süti tetejét. 175 °C fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Porcukorral díszítem!

Mezőföldi fácán leves fás galuskával
Ezt a pompás levest Sebők István vezető konyhafőnöktől tanultam Bikácson. A Zichi Park Hotel étlapját úgy alakította át, hogy azt a helyi alapanyagokból a helyi receptekkel, ízvilággal tárja a vendégek elé. Ettől a levestől el voltam ragadtatva. A receptet elkértem, és most megosztom veletek! Ahogy mondani szokták, ettől még a halott is felkel!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Eldorádó!!! Frontmentes hétvége jön!

Végre azt mondhatjuk, hogy nem érkezik front a hétvégén! Sőt, napos lesz az idő! Gyerünk kirándulni, sétálni,…

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az…
1 / 1 506

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

HÍREK

1 / 1 159

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!