Facebook hozzászólás
1 115

A GYUCSEV KÖLTÉSZETE

Nagy a világ, sok a rizsa…

A legtöbb utalás szerint ez egy szerb étel, amit rizzsel, burgonyával, zöldségekkel és hússal készítenek. De, természetesen a szláv ajkú népeknél, szinte mindenhol előfordul az ilyen vagy ehhez hasonló étel. Ezt is 100+100 féle módon lehet elkészíteni: a bolgárok zöldbabbal, a görögök durumlisztes rizstésztával, padlizsánnal vagy éppen babbal, esetleg zöldborsóval és létezik vegás variáció is. Némely receptben szerb lecsónak nevezik, ennél értelemszerűen a paprika és a paradicsom dominál. Steffel Csaba így készíti.

Gyuvecs, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük. Elkészítjük a párolt rizst, amit 1-2 szál babérlevéllel és majoránnával ízesítünk. A hagymát és a pulykahúst 1×1 centis kockákra daraboljuk, és egy kevés zsíron, egyszerre összepirítjuk. Amikor a hús elveszti színét, hozzáadjuk a paradicsompürét, és ezzel is pirítjuk még egy kicsit, de vigyázva, hogy a püré meg ne égjen. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, pörkölt szerűen, kevés lével készre főzzük.
A tejfölt és a tojást összekeverjük, egy csipet sót és borsot adhatunk hozzá. A zöldségeket felkockázzuk, a rizst és a húst összekeverjük. Egy kisebb méretű tepsit kizsírozunk, zsemlemorzsával megszórjuk. A tepsi aljára karikázzuk a burgonya felét, megszórjuk a kockára darabolt paprika, paradicsom és cukkini felével, a tejfölt szintén két részre osztjuk, és meglocsoljuk vele.
Ezután a hússal összekevert rizs jön, majd a maradék zöldségek, és a tetejét burgonyakarikákkal zárjuk le. Az egészet tojásos-tejföllel lekenjük. Forró sütőben, kb.:40 perc alatt szépen megsütjük.

Jó étvágyat kíván hozzá az őrülten jó ételek mestere!

Céklasüti

Céklasüti, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Mivel van céklám, azt el kell használni. Jó szokásom szerint, ismét csak egy variációra gondoltam, merthogy készítettem már ilyen sütit, csak épp sütőtökkel. Hmm, ha sütőtökkel működik – gondoltam – akkor a céklával sem lehet gond. …és lám… – írja Steffel Csaba.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!