Facebook hozzászólás

Nagyi kovászos ubija

Közeledik a hétvége, ismét melegszik az idő, irány a piac uborkáért, kaporért! Nincs is finomabb, mint a hűs kovászos uborka egy igazi vasárnapi ebédhez!

Hozzávalók:

  • 2,5 kg uborka (egy 5 literes uborkás üveghez)
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet élesztővel készült kenyér
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • sós víz
Kovászos uborka a nyár illataival, Foto: Google

Elkészítés:

Felforralok, majd langyossá lehűtök kb. 3 liter sós vizet. Arany szabály, hogy mindig annyi evőkanál sót teszek a vízhez, mint ahány litert teszek fel.

Lehetőleg egyforma uborkákat válasszunk, hogy egyszerre is érjenek be! Jól mossuk meg, majd az ubik két végét picit levágjuk, és megkóstoljuk, hogy véletlenül se legyen keserű! Ha találunk ilyet, azonnal dobjuk ki, mert tönkre teheti az egész “termést”! Ezután hosszában bevágjuk az uborkát, majd a másik irányból, 90 fokkal elforgatva megismételjük a műveletet. A lényeg, hogy szétnyílhasson, de egyben maradjon.

Ezután állítva, szépen egymás mellé rakosgatjuk az uborkákat. Két szép sor lesz belőle. Közé szurkáljuk a kaprot, majd ízlés szerint mellédobunk 1-2 gerezd fokhagymát. Felöntjük a sós vízzel, majd jön a kenyér, és a nagyi trükkje! A kenyérszeletet pirítsuk meg, és így tegyük az uborka tetejére! Tüllkendőbe is belerakhatjuk, mert másnap könnyebb lesz kivenni az üvegből. Az egészet egy kistányérral lefedjük, majd mehet a napra, a kertbe, a konyhaablakba vagy a balkonra!

+1 trükk!
Ha kész a kovászos uborkánk, mossuk ki az üveget, tegyük vissza az ubit, és öntsük fel tiszta, sós vízzel! Így télre is elteheted, mert megőrzi nyári frissességét!

Három napig érleljük, de 24 óra után a kenyeret levesszük a tetejéről. Nem kell, hogy süsse a tűző nap, mert kifakul az uborka, és nem lesz szép zöld! A fontos, hogy meleg helyen tartsuk! Három nap után a kaprot, a fokhagymát kidobjuk, az uborkát kisebb üvegekbe szedjük, levével felöntjük, és mehet az egész a hűtőbe!

Akkor igazán finom a kovászos uborka, ha zöldes színű, roppanós marad! Jó étvágyat!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…
1 / 1 491

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!