Facebook hozzászólás
959

Nagyi meggyes mandulatortája

Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül ahogy a Nagyim szokta készíteni. Nagyon szerettem ezt a süteményt mindig, egyszerű ám mégis nagyon finom. Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen, hogy bekerült Max Nagyijának kézzel írt receptes füzetébe. Különben is, itt a meggy-szezon!

Nagyi meggyes mandulatortája, Kép: Somogyi Zoltán Max
Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók egy 26 cm-es, kapcsos tortaformához:

Tészta:

  • 15 dkg liszt
  • ½ tk szódabikarbóna
  • ½ tk vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 csipet (citromos) só
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg fagyos vaj

Töltelék:

Így kell felültetni egy csirkét
Ezt az ételt, ha jól emlékszem, egy dél-amerikai főzős műsorból vettem, csak át alakítottam – írja Max. A lényege, hogy a sülés közben a felszálló sörös-fűszeres gőzben puhul a husika. Bátran állíthatom, hogy jó módszer. Én is használtam, csak akkor borosüveggel és újévi malaccal. Az is remekül sikerült!

Mandula massza:

  • 1 tojás sárgája
  • 7 dkg porcukor
  • ½ tk vanília kivonat
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 10 dkg vágott mandula

Elkészítése:

A lisztet átszitálom, hozzá adom a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. A tojásfehérjével és az apróra vágott fagyos vajjal, gyors mozdulatokkal összegyúrom. Ha van késes aprítógépünk, abban villám gyorsan elkészíthetjük, anélkül, hogy a vaj meglágyulna. Fóliába csomagolom, és a hűtőbe teszem legalább 1,5-2 órára.

A meggyet alaposan csepegtessük le. A mandulát egy száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit, majd tegyük félre kihűlni. Vegyük ki a tésztát, és nyújtsuk ki kerekre, de nagyobbra, mint a forma. A formát kenjük ki egy kis olvasztott vajjal, és terítsük bele a kinyújtott tésztát, majd igazítsuk bele. A túllógó részt formázzuk meg legalább 1,5 centi magas peremnek. Böködjük meg a tésztát egy villával és tegyük vissza a hidegre, míg elkészítjük a tölteléket és a mandula masszát.

A lecsepegtetett meggyet hintsük meg a 3 kiskanálnyi keményítővel. Közben a sütőt melegítsük elő 200 Cº-ra. A tejszínt keverjük ki a tojássárgájával, a cukorral, a vanília kivonattal és a keményítővel, és keverjük hozzá a mandulát is.

Kiknek jó ez a recept?
Max ajánlja azoknak, akik szeretik a letisztult ízeket, tisztelik a hagyományokat és emlékeznek az otthoni zamatokra.

Vegyük elő a formát, az alját szórjuk meg a piskóta morzsa 2/3-ával, erre terítsük el a meggyet, a tetejére pedig a mandulás masszát egyenletesen. A maradék piskóta morzsával hintsük meg a tetejét, ettől jó ropogós lesz, amikor megsült. Tegyük a meleg sütőbe, a hőfokot vegyük vissza 180 C°-ra, és süssük 40-45 percet. Ha megsült, vegyük ki a formából, és tegyük rácsra, azon hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!