Facebook hozzászólás
1 737

OLASZOS HARMÓNIA

Padlizsán és köles, avagy „viszonylag”

Viszonylag új kedvenc a köles. Viszonylag régi kedvenc a töltött padlizsán. Nos, az őrülten jó ételek alkotója így találta ki legújabb receptjét, a zöldséges kölessel töltött padlizsánt zsályával és füstölt sajttal. Szerintem ezt még az olasz konyha is megirigyelhetné!

Zöldséges kölessel töltött palizsán, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:

Először is elkészítjük a kölest, mert annak pihennie kell. A kölest egy szűrőben alaposan(!) átmossuk, majd a forrásban levő vízbe borítjuk, elkeverjük, a lángot levesszük a legkisebbre, és szép lassan, amennyire csak lehet, elfőzzük a levét… aztán egy fedővel letakarva, a tűzről lehúzva, 20-25 percig hagyjuk saját gőzében párolódni, dagadni. (Tehát hasonlóan, mint a rizst.)

A padlizsánokat félbe vágjuk majd a húsát ügyesen kivájjuk, de úgy, hogy a héja ne sérüljön meg, és a kiszedett részt felkockázzuk. A megtisztított sárgarépát és a szárzellert is kis kockákra daraboljuk. Ezután forró olívaolajon, picit megsózva, elkezdjük párolni a répát és a zellert, majd 2-3 perc elteltével a padlizsán kockákat is hozzáadjuk, és közepes lángon, együtt aranysárgára pirítjuk.

A már nem forró kölest, a pirított zöldségeket, a reszelt füstölt sajt ¾ részét és néhány levélke aprított zsályát alaposan összekeverünk, szükség szerint sózzuk. Egy tepsit megkenünk olívaolajjal, belepakoljuk kivájt padlizsánokat, és egységesen megtöltjük a zöldséges-kölessel. A maradék füstölt sajtot, összekeverjük 4 ek tejföllel, és befedjük vele a megtöltött padlizsánokat. 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük, de figyeljünk rá! – ;!

Tálaláskor plusz tejfölt esetleg fokhagymás tejfölt kínálhatunk mellé.

Jó étvágyat kíván hozzá: az őrülten jó ételek mestere!

Norma, avagy Szicília éneklő tésztája

Norma, Szicília specialitása, Kép: László Márta
Kép: László Márta




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!