Facebook hozzászólás

HÚS ÉS ZÖLDSÉG

Palócleves sertéshússal

Zöldbab, burgonya, répa, szalonna, “pörkölt”, tejföl, tárkony, kömény… Felesleges lenne méltatni, aki ismeri, az jól tudja, az egyik legfinomabb, legtartalmasabb levesünk a palócleves. Nevét illetőleg több változat is létezik: általában Mikszáthhoz kötik, ő kérte így… Neki tálalták ebben a formában fel… az iránta érzett tiszteletből (mint, A nagy palóc) nevezték el; de olyan verzió is akad ami szerint a palócokhoz, illetve a palóc ízvilágra utal, és egy szakácsverseny alkalmával készült először…

Eredetileg ürühúsból készült, mára viszont már szinte bármilyen hús megteszi, legyen az marha, borjú, sertés,…. akár pulya is. Találkozhatunk olyan recepttel ami zöldfűszerként kaporral ízesíti, de én a tárkonyt ajánlom – tárkony és a kömény szerintem nagyon passzol egymáshoz, főleg ha még a tejföl is megjelenik az ételben.

Palócleves sertéshússal, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sertéscombot 1-1,5 centis kockákra daraboljuk. A kenyérszalonnát és a vöröshagymát felaprítjuk, kevéske zsiradékon, együtt üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst. Közben a paprikát, valamint a paradicsomot is kis kockákra vágjuk; és amikor a hús elveszti nyers színét ezeket is belekeverjük. Megsózzuk, borssal, köménnyel, tárkonnyal és zúzott fokhagymával ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, aztán vízzel felöntögetve, pörkölt módján, 45-50 percig főzzük, pároljuk. Ezután hozzáadjuk a fagyos zöldbabot, és amikor újra felforr, az időközben megtisztított és kockákra vágott sárgarépa és burgonya is belekerül. Annyi vízzel felöntve, ami épp ellepi, puhára főzzük, befejező műveletként tejfölből és lisztből készült habarással sűrítjük, ha szükséges utóízesítjük. Jó étvágyat kíván hozzá Steffel Csaba, az Őrülten jó ételek tudója!

Medvehagymás burgonyakrémleves

Szóval az alap az volt kérem, hogy medvehagyma krémlevest kívánok és készítek. Perdülten-fordultam a kis konyhámban (közben ölég sok mindent levertem), kezembe akadt néhány darab burgonya, no meg aztán azt a néhány csemegeuborkát is el kellene használni… és elkészült, most pedig mindenki kiválaszthatja, hogy mit szeretne enni. Ezekkel a szavakkal ajánlotta új kedvencét Steffel Csaba.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 152

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!