Facebook hozzászólás

KALAKUKKO

Picasso egyenesen imádta – itt a videó is!

Sen jälken vaivataan, Sen jälken vaivataan! Vagyis S azután csak gyúrjuk, Csak gyúrjuk! – énekelte Sirkkka, a finn dizőz 1978 kultikus filmjében, a Picasso kalandjaiban. Ez jutott eszembe, amikor a minap a finn uniós elnökségről készítettem egy összeállítást. A cipóban sült hal így vált világhíressé, mígnem 2002-ben a Kalakukkot felvették az Európai Unió régiók szerinti hagyományos termékeinek listájára. Eredetileg Savolax tartományból származik, kemencében sütötték úgy 5-7 órán át, és ezalatt a szálkák is teljesen megpuhultak!

Kalakukko, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Hozzávalók a tésztához:

a töltelékhez:

 

 

Elkészítés:

A halakat kifilézzük, szeletekre vágjuk. A kétféle lisztből, az olajból, a vízből és a sóból (nem lágy!) tésztát gyúrunk, nagyjából 40×30 cm-es, ovális bucit készítünk, aminek a közepe vastagabb, a széle vékonyabb legyen. A tészta közepe tájárán szépen elhelyezzük a halakat. Erre rászórjuk a rizst. Most kell megsózni. Fektessük az egészre a hússzeleteket. Vízzel nedvesítsük meg a tészta széleit, és egyik felét hajtsuk a másikra. A sarkokat is hajtsuk fel, majd jól nyomkodjuk össze, hogy egyenletes, szép kis buci legyen belőle. Burkoljuk be alufóliával, vagy csak egyszerűen tegyük sütőzacskóba, és közepesen meleg sütőben, közepes lángon süssük két órát, és hagyjuk is ott egész éjszaka hűlni, állni. Meleg, olvasztott tejjel leöntve, tejjel, íróval, aludttejjel  tálalták régen, ma már lecsúszik hozzá a sör is!

Hyvää roukahalua!

Hagymás céklasaláta, ahogy a finn barátaim készítik

Céklasaláta, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Finn barátaim híresen ismertek egészséges életmódjukról, de ha hozzánk jönnek, mindig gulyással és rakott krumplival indítunk! Ettől függetlenül én azért mindig ellestem valamit a lohjai lakás konyhájából. Megérte! 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!