Facebook hozzászólás

Pirított szarvasmáj sült hagymakarikákkal, batáta és céklakörettel

A napokban egy vadász ismerősünk meglepett egy jókora, frissen lőtt szarvas májával, amit ezúton is nagyon köszönök. Lévén hogy estefelé érkezett az “áru”, a friss elkészítés szóba sem jöhetett – így három, nagyjából egyenlő részre vágtuk a husit, amik ezután a fagyasztóba vándoroltak. Tegnap Eszti a boltban bevásárolt batátából és céklából, majd azon agyalt, hogy mit is készítsen belőlük. Reggel arra gondoltam, hogy az egyik szarvasmáj adagot jó lenne elkészíteni ebédre, amihez viszont mindkét zöldség tökéletes köretnek tűnt – úgyhogy egy kollektív főzés elképzelése kezdett kialakulni. Eszti lesz a köretes, én pedig a húsos séf – vagyis egri húsimádó barátunk ismét együtt főzött élete párjával. 

Életem párja a céklákat alufóliába csomagolta, majd a sütőben addig hagyta őket, amíg meg nem puhultak. Ekkor kesztyűt húzott, meghámozta mindet – majd egy serpenyőben lepirította az összes céklakockát. Míg a céklák készültek, addig a batátákat is megpucolta, felkockázta, illetve néhány fehérhagymával is ugyanezt tette. Ezek a zöldségek is serpenyőbe kerültek, majd kellő sütés és fűszerezés után a köretek már el is készültek.

Pirított szarvasmáj sült hagymával, Kép: Hegyvári Zoltán
Kép: Hegyvári Zoltán

Én közben a májat kicsit megpucoltam, majd vékony szeletekre vágtam fel. A szeletkékből kb egyenlő vastagságú csíkokat vagdostam, amiket nagyon vékonyan megszórtam étkezési keményítővel. Néhány fej közepes méretű vöröshagymát megfosztottam a héjától, majd felkarikáztam őket, de nem törekedtem a túl vékonyka szeletekre. A hagymák is kaptak egy adag étkezési keményítőt, persze úgy, hogy igyekeztem minden egyes karikát átforgatni a keményítőben. Harmadik összetevőként húsos szalonnát szeleteltem és csíkoztam fel, amivel máris elkezdtem a sütési műveletsort.

A serpenyőben kevés olajon elősütöttem a szalonnákat, majd ugyanebben a zsiradékban megpirítottam szarvasmáj csíkokat is – amikhez még két gerezd fokhagymát is dobtam. Mivel korábban még sosem készítettem ezt a fajta májat, így az első darabokat rögtön kóstolgattam is – már csak azért is, hogy ne készítsem se túl, se alul a májat.

Vörösboros szarvascomb dödöllével
Fejedelmi falatokat továbbítok Nektek. A szarvas önmagában csodálatos alapanyag, hát még zalai módon felturbózva! Sztana Ferenc, a legismertebb zalacsányi séf ezt ajánlja az ünnepi asztalotokra!

Az első darabok után már érződött, hogy alig kell hőkezelni a csíkokat, amint kap egy kis barna pörzsréteget, már fordítani is kell a húst – majd pár perc után már lehet is cserélni a csíkocskákat.

Amint a májak elkészültek, már csak a sózásuk és borsozásuk hiányzott, na meg a hagymakarikák sütésén volt a sor. Néhány perc elteltével már tálaltunk is – aztán pedig élveztük a közös munka eredményét. A két zöldség tényleg nagyon jól passzolt a szarvasmáj csíkokhoz, aminek az ízét pedig szintén kiemelte a sült hagymakarika íze és roppanóssága is.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Futószalagon jönnek a frontok!

Szinte egyetlen napunk sincs pihenni! Az elmúlt időszakban, és még ennek a hétnek az első felében is egymást érik a…

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…
1 / 1 504

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!