Facebook hozzászólás
829

Portugál tejszínes kosárka

Portugália ízei villannak fel május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével. Ezt is megkóstolhatod!  

Portugál tejszínes kosárka, Kép: sajtóanyag
Portugál tejszínes kosárka, Kép: sajtóanyag

Hozzávalók: 

  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 2-3 dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 1 kk só
  • 8 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 2 tk liszt 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl tejszín
  • ízlés szerint porcukor, őrölt fahéj

Elkészítés:

A sót a langyos vízben feloldjuk, a vajat három részre osztjuk . A lisztet a gyúródeszka közepére tesszük, kis krátert vágunk bele, abba öntjük a sós vizet. Összegyúrjuk, és 20 percig pihentetjük. Ezután a masszát sodrófával négyzet alakúra nyújtjuk. A vaj egyharmadát a tésztára kenjük úgy, hogy körben egyujjnyi kimaradjon. A tésztát előbb alulról felfelé, majd balról jobbra kettéhajtjuk, gondosan ügyelve rá, hogy a sarkok és a szélek pontosan találkozzanak. Ekkor a sodrófával újra négyzetté nyújtjuk a tésztát, mint előtte. Most jöhet az újabb adag vaj, ugyanúgy bekenjük vele a tésztát, mint előzőleg, és jöhet a hajtogatás.

Tipp!
A gyúrás fáradtságosnak tűnő részét megspórolhatjuk, ha veszünk a boltban egy egyszerű leveles tésztát.

20 perc múlva harmadszor is megismételjük a kenést, a hajtogatást. Nyújtás közben csinálhatunk huzatot, vagy a tésztát betehetjük a hűtőbe, mert ha a vaj megolvad, akkor már igen nehéz a tésztába beledolgozni. Ez egy igen munkaigényes művelet, de az igazán jó leveles tésztának erre szüksége van!

Sláger
Ez Portugália kedvenc sütije, ami kereskedelmi forgalomban is kapható! Porcukorral és fahéjjal megszórva tálalják!

Ezután a tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, azokat pedig vékony kígyókká sodorjuk. 2-3 centis darabokra vágjuk őket. Ezekkel a csíkokkal béleljük ki a süteményformákat, hogy nedves ujjal belenyomkodjuk őket.

Jön a krém! A tojássárgákba belekeverjük a cukrot, a lisztet, a citrom reszelt héját. Óvatosan felöntjük a tejszínnel, hogy ne csomósodjon be. Felfőzzük, de csak forrásig, akkor lekapjuk a tűzhelyről. Ha kihűlt, színültig öntjük vele a kosárkákat. Forró, 250-300 fokos sütőben addig sütjük, amíg kissé megbarnul a teteje!

Csodásak a portugál konyha remekei, itt egy kagylós recept! Ha kíváncsi vagy a portugál pillanatokra a Bartókon, itt ezt is megmutatom!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!