Facebook hozzászólás
485

Pulykás moussaka

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg… Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Pulykás moussaka, Kép: Gallicoop
Kép: Gallicoop

Hozzávalók 4 éhes szájhoz:

  • 2 db padlizsán
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 db lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg darált pulykahús
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 0.5 tk oregano
  • 1 db babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 db paradicsom
  • 0.5 kg burgonya (sütni való)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 15 dkg reszelt sajt (pl. ementáli)

A besamelhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 8 dl tej
  • ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük fel 200 fokra. A padlizsánt centis csíkokra vágjuk hosszában, besózzuk, és állni hagyjuk 15 percet. A burgonyát meghámozzuk, vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egy konyhai ecsettel vékonyan megkenjük olívaolajjal. A burgonyát kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A megtörölgetett padlizsánt eközben kevés olívaolajon serpenyőben megsütjük, és papírtörlőre tesszük. A lila hagymát apróra vágjuk , a fokhagymát karikára, a paradicsomot kockára. Egy nagy serpenyőben forró olívaolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst. Pár percig pirítjuk, ekkor mehet bele a paradicsom. Aláöntjük a fehérbort is. Sózzuk, borsozzuk, fahéjjal, oreganóval, babérlevéllel fűszerezzük. Főzzük további 10 percig.

Szeresd meg a padlizsánt!
Ilyen sokoldalúan felhasználható zöldség, mint a padlizsán, talán csak egy van, a burgonya. Tudták, hogy közeli rokonai egymásnak? Mi tagadás: remek család!

A besamelhez egy lábasban felmelegítjük a vajat, rádobjuk a lisztet, habverővel folyamatosan kevergetjük, és lassan hozzáadjuk a tejet. Pár perc alatt szüntelenül kevergetve fog besűrűsödni. Félretesszük.

Egy mély, hőálló tál aljára rakunk egy réteg padlizsánt, arra a sült krumplit, rá a darált húsos keveréket, majd ismét padlizsán és darált hús következik. Erre öntjük a besamelt, majd megszórjuk a reszelt sajttal. 40 perc alatt készre sütjük.

A tálaláshoz, szeleteléshez várjunk, míg hűl egy kicsit, úgy könnyebb.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!