Facebook hozzászólás
1 982

HAGYOMÁNYOS, DE PICIT MÁSKÉNT

Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal

Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan. Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése…

Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:

A zöldbabot sós vízeben, roppanós puhára főzzük. Hagyományos módon elkészítjük a párolt rizst. A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük. Közben a szárzellert, a paprikát, és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, majd a hagymához adjuk, egyet rottyantunk rajt, aztán a darált húst is hozzákeverjük. Megsózzuk, köménnyel, lestyánnal, zsályával és zúzott fokhagymával ízesítve, fűszerpaprikával meghintve és kevés vízzel felöntögetve 30-35 percig főzzük, úgy, hogy épp csak minimális leve maradjon. Ezután a kész rizzsel, 2-3 kanál tejföllel és a reszelt füstölt sajt nagyjából felével alaposan összekeverjük.

A világ legegyszerűbb rakott krumplija Mártitól

Rakott krumpli, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Annyira imádjuk, hogy sokszor még a vasárnapi ebéd királya is lehet. Ahogy összesülnek az ízek, és pirul a tetején a tejföl, az egészen mámorító! Az a lényeg, hogy kifejezetten erre a célra vegyél krumplit, amit én a piacon mindig meg is teszek. Uborka- vagy céklasaláta illik hozzá. 

Egy tepsit kikenünk olajjal, meghintjük zsemlemorzsával aztán egyenletesen elosztjuk benne a zöldbab felét, erre borítjuk a húsos rizses részt, ügyesen elosztva, aztán ismét a zöldbab következik.  A maradék tejfölbe belekeverjük a maradék reszelt sajtot, és ráöntjük, rákenjük a zöldbab tetejére. Előmelegített sütőben 180 -190 fokon, 50-55 perc alatt, amíg a teteje szépen megpirul egybesütjük. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk még mellé.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!