Facebook hozzászólás
1 079

HÚSVÉTRA HANGOLVA

Sajtos-sonkás pogácsa

Ez a túrós-sajtok rudacskák „alakváltozása”. Egy kicsit átszabtam, megvariáltam, és a szezonhoz méltóan elrejtettem benne egy kis medvehagymát is.Ha nincs medvehagyma, akkor lehet póré vagy újhagyma – tanácsolja Max.

Sajtos-sonkás pogácsa, Kép: Somogyi Zoltán Max
Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg túró,
  • 35 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 10 dkg (1 tubus) tejszínes krémsajt
  • 1/2 marék (medve)hagyma, apróra vágva
  • 15 dkg főtt-füstölt sonka/tarja/comb kockázva
  • só, bors

A hozzávalókból egy könnyen gyúrható masszát készítek, amit beteszek a hűtőbe, 3-4 órára pihenni.

Közben elkészítem a krémet:

  • 10 dkg krémsajt
  • 15 dkg camembert sajt kockázva
  • 10 dkg reszelt félkemény sajt (edami, gouda, trappista..)
  • 1/2 marék (medve)hagyma, apróra vágva
  • 2-3 ek tejföl
  • só, bors
  • a kenéshez 1 tojás sárgája

Alaposan kikeverem a hozzávalókat, és ezt is beteszem a hűtőbe pihenni, összeérni. (A sóval finoman bánjunk, mert a sonka is sós! Inkább kóstoljunk!)

A hidegről kivett tésztát lisztezett deszkán, kinyújtom 1 centi vastagra, megkenem a krém felével, majd hármas hajtással összehajtom, és újra kinyújtom. Megkenem a maradék krémmel, majd ismét meghajtom. Kinyújtom kb. egy ujjnyi (2cm) vastagra, késsel bordázom a tetejét, és kiszaggatom egy szaggatóval, vagy egy vastagabb pohárral.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, megkenem a tojás sárgájával, előmelegített sütőben 200-210 fokon, szép pirosra sütöm (kb. 25-30 perc).

Nagyon jó uzsonna, vagy borkorcsolya, és a maradék húsvéti sonkát el lehet benne rejteni. Hozzá egy jó pohár bor szerintem tökéletes relaxáció.

Jó étvágyat kíván hozzá: Max



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!